Osnova témat

  • Úvod


    Anotace předmětu

    Cílem celodenní přírodovědně-vlastivědné exkurze je zlepšení schopnosti studentů pozorněji vnímat krajinu ve svém okolí, oceňovat její hodnoty, uvědomovat si funkční vztahy propojující přírodní a kulturní dimenzi krajiny a umět v krajině najít vhodná, didakticky podnětná témata, využitelná ve výuce vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět. Trasa exkurze vede v CHKO Český ráj a je dlouhá do 10 km. Jednotlivá stanoviště exkurze jsou volena tak, aby byl co nejvíce využit didaktický potenciál dané krajiny. Vybrané činnosti sledují kognitivní (prohloubení znalostí o krajině), konativní (procvičení dovedností didakticky využít krajinu) a afektivní (akcentování rozvoje environmentální senzitivity; silný příběh osobnosti spojené s místy exkurze) výchovně-vzdělávací cíle. Studenti se na exkurzi seznámí se způsoby, jakými lze uchopit terénní výuku, resp. její konkrétní organizační formu – terénní exkurzi. Čas je věnován závěrečné reflexi, kdy si studenti prohlubují schopnost hodnocení a sebehodnocení.

    Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta

    Povinná aktivní účast na vlastivědné exkurzi; poskytnutá zpětná vazba.

    Studijní literatura

    BEDŘICHOVÁ, Z. 2013. Vlastivědná exkurze jako forma zážitkového učení. Olomouc, 2013. diplomová práce (Mgr.). Univerzita Palackého v Olomouci. Pedagogická fakulta.

    ČINČERA, J., 2020. Vztah k přírodě a rozvíjení environmentální senzitivity [Video file]. Dostupné na

    .

    KRAJHANZL, J., 2014. Psychologie vztahu k přírodě a životnímu prostředí. Lipka & Masarykova univerzita, Brno.

    RICKINSON, M., DILLON, J., TEAMEY, K., CHOI, M. Y., & BENEFIELD, P. (2004). A review of research on outdoor learning. National Foundation for Educational Research and King’s College London.

    RUBÁŠ, D. & MATĚJČEK, T. 2024: Potenciál konceptu sense of place v geografickém vzdělávání. Geografické rozhledy, 33(3), 26–29.

    RUBÁŠ, D., MATĚJČEK, T. & MRÁZOVÁ, L. 2023: Mezioborová terénní výuka v rámci letní školy Geocamp. Biologie-Chemie-Zeměpis, 32(3), 2–16.

    RUBÁŠ, D., DRÁPELA, E., ÓLAFSSON, A., MUŽÁK, P., MRÁZOVÁ, L. & ZÁGORŠEK, K., 2023. Activity Book of Geocamp - příručka pro terénní výuku. Liberec: Technická univerzita v Liberci. ISBN 978-80-7494-661-5.

    RUBÁŠ, D., 2021. Terénní výuka neživé přírody. Geografické rozhledy, 30(4), 22-25.

    SVOBODOVÁ, H., MÍSAŘOVÁ, D., DURNA, R., ČEŠKOVÁ, T., & HOFMANN, E., 2019. Koncepce terénní výuky pro základní školy. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-9246-4.

  • Teoretická východiska

  • Motivace

  • Aktivity Vlastivědné exkurze

  • Reflexe Vlastivědné exkurze

  • Literatura