Osnova témat

  • Úvod


    Anotace předmětu

    Cílem terénního cvičení je prohloubení schopnosti studentů pozorněji vnímat krajinu ve svém okolí, oceňovat její hodnoty, uvědomovat si funkční vztahy propojující přírodní a kulturní dimenzi krajiny a umět v krajině najít vhodná, didakticky podnětná témata. Terénní cvičení se vždy odehrává v zajímavé a z přírodovědného hlediska hodnotné krajině (např. v národním geoparku Ralsko). Zvolené aktivity kladou důraz na rozvoj mezioborových vztahů ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět na 1. stupni základní školy. Důraz je kladen také na propojení s průřezovým tématem Environmentální výchova. Výuka vychází z konstruktivistického pojetí, opírá se o koncepci badatelsky orientovaného vzdělávání, využívá formy terénního cvičení a směřuje k naplnění kognitivních, konativních, ale i afektivních výchovně-vzdělávacích cílů a k rozvoji několika důležitých studentských kompetencí. Jednotlivá stanoviště terénního cvičení jsou volena tak, aby byl co nejvíce využit didaktický potenciál dané krajiny. Studenti se na cvičení seznámí se způsoby, jakými lze uchopit terénní výuku, resp. její konkrétní formu – terénní cvičení a sami navrhují a zkoušejí vhodné aktivity. Čas je věnován závěrečné reflexi, kdy si studenti prohlubují schopnost hodnocení a sebehodnocení.

    Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta

    Povinná aktivní účast na terénním cvičení; představení terénní aktivity v rámci cvičení.

    Studijní literatura

    ČINČERA, J., 2020. Vztah k přírodě a rozvíjení environmentální senzitivity [Video file]. Dostupné na

    .

    KRAJHANZL, J., 2014. Psychologie vztahu k přírodě a životnímu prostředí. Lipka & Masarykova univerzita, Brno.

    RUBÁŠ, D., 2019. Výpravy do geologické minulosti: Děvín a Hamerský Špičák. Česká geologická služba. Praha.

    RUBÁŠ, D., 2021. Terénní výuka neživé přírody. Geografické rozhledy, 30(4), 22-25

    RUBÁŠ, D., DRÁPELA, E., ÓLAFSSON, A., MUŽÁK, P., MRÁZOVÁ, L. & ZÁGORŠEK, K., 2023. Activity Book of Geocamp - příručka pro terénní výuku. Liberec: Technická univerzita v Liberci. ISBN 978-80-7494-661-5

    RUBÁŠ, D., MATĚJČEK, T., 2024. Mezioborová terénní výuka v rámci letní školy Geocamp. Biologie-Chemie-Zeměpis (v tisku)

    SVOBODOVÁ, H., MÍSAŘOVÁ, D., DURNA, R., ČEŠKOVÁ, T., HOFMANN, E., 2019. Koncepce terénní výuky pro základní školy. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-9246-4.

  • Teoretická východiska - prezentace

  • Koncepce terénní výuky pro ZŠ

  • Aktivity terénního cvičení

  • Úkol

  • Reflexe terénní výuky

  • Literatura o terénní výuce

  • Literatura - příklady regionálních učebnic