Kursthemen

  • Allgemeines

    logo

    Název kurzu: Statistika I

    Cíl: Seznámit studenty se základy deskriptivní statistiky, teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky. Po úspěšném absolvování tohoto kurzu bude student schopen používat základní deskriptivní, pravděpodobnostní a matematicko-statistické metody a postupy při zpracování reálných datových souborů.

    Anotace: Kurz obsahuje tři ucelené oblasti, zabývající se deskriptivní statistikou, pravděpodobností a matematickou statistikou. Každá z oblastí je rozdělena do několika témat, která tvoří logické celky podle potřeb výuky. Úvodní částí je deskriptivní statistika, která je nezbytným základem pro pochopení a zvládnutí dalších partií. Následuje teorie pravděpodobnosti, jejíž principy a postupy umožňují práci s náhodnými jevy a veličinami. Třetí částí je matematická statistika, ve které jsou uplatňovány a dále rozvíjeny znalosti z předešlých partií při odhadech a testování hypotéz.

    Podmiňující předměty: KMD/MA1 a KMD/MA2.

    Požadavky: zápočtový test písemný - minimálně 60 % z celkového počtu bodů.

  • Abschnitt 1

    Jednorozměrná popisná statistika − 1. část

    Cíl: Seznámit studenty se základními statistickými pojmy a s klasifikací proměnných. Po nastudování tématu bude student schopen vysvětlit  a používat základní statistické pojmy a rozlišovat jednotlivé druhy proměnných.

    Klíčová slova: statistický soubor, statistická jednotka, rozsah souboru, statistický znak, hodnota, obměna, proměnná.

    Požadované vstupní znalosti: znalost matematiky v souladu se studijním plánem.

    • Soubor obsahuje strom statistických metod podle typu statistických proměnných. Dostupné z URL:

      https://www.empirical-methods.hslu.ch/decisiontree/

  • Abschnitt 2

    Jednorozměrná popisná statistika − 2. část

    Cíl: Seznámit studenty se základními postupy při třídění dat. Po nastudování tématu bude student schopen uspořádat data do tabulek rozdělení četností a adekvátním způsobem je graficky znázornit.

    Klíčová slova: statistické šetření, třídění dat, tabulka rozdělení četností, absolutní četnost, relativní četnost, kumulativní četnost, graf.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejícího tématu.

  • Abschnitt 3

    Jednorozměrná popisná statistika − 3. část

    Cíl: Seznámit studenty se základními statistickými charakteristikami, jejich konstrukcí a interpretací. Po nastudování tématu bude student schopen charakterizovat základní vlastnosti statistického souboru pomocí vhodných měr a výsledky interpretovat.

    Klíčová slova: statistická charakteristika, úroveň, průměry, kvantily, variabilita, šikmost, špičatost.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Abschnitt 4

    Pravděpodobnost − 1. část

    Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z teorie pravděpodobnosti, definicemi pravděpodobnosti a s pravidly pro počítání s pravděpodobnostmi. Po nastudování tématu bude student schopen vypočítat pravděpodnost náhodného jevu v konkrétních situacích.

    Klíčová slova: náhodný jev, pravděpodobnost, klasická definice, statistická definice, podmíněná pravděpodobnost, násobení pravděpodobností, sčítání pravděpodobností.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Abschnitt 5

    Pravděpodobnost − 2. část

    Cíl: Seznámit studenty s formami popisu a charakteristikami náhodných veličin. Po nastudování tématu bude student schopen stanovit pravděpodobnost pomocí distribuční funkce a vypočítat základní charakteristiky náhodných veličin.

    Klíčová slova: náhodná veličina, distribuční funkce, pravděpodobnostní funkce, hustota pravděpodobnosti, charakteristiky náhodných veličin.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Abschnitt 6

    Pravděpodobnost − 3. část

    Cíl: Seznámit studenty s vybranými rozděleními diskrétních náhodných veličin. Po nastudování tématu bude student schopen jednotlivá rozdělení identifikovat, stanovit pravděpodobnost konkrétních hodnot náhodných veličin, které se daným rozdělením řídí, a vypočítat jejich základní charakteristiky.

    Klíčová slova: diskrétní náhodná veličina, pravděpodobnostní funkce, distribuční funkce, střední hodnota, rozptyl.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Abschnitt 7

    Pravděpodobnost − 4. část

    Cíl: Seznámit studenty s vybranými rozděleními spojitých náhodných veličin. Po nastudování tématu bude student schopen jednotlivá rozdělení identifikovat, stanovit pravděpodobnost konkrétních hodnot náhodných veličin, které se daným rozdělením řídí, a vypočítat jejich základní charakteristiky.

    Klíčová slova: spojitá náhodná veličina, hustota pravděpodobnosti, distribuční funkce, střední hodnota, rozptyl, kvantily.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Abschnitt 8

    Matematická statistika − 1. část

    Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z oblasti matematické statistiky a uvést je do teorie odhadu, konkrétně objasnit bodový odhad parametrů pravděpodobnostních rozdělení. Po nastudování tématu se bude student orientovat v pojmech matematické statistiky a bude schopen stanovit bodové odhady parametrů vybraných rozdělení.

    Klíčová slova: náhodný výběr, statistická indukce, riziko omylu, bodový odhad, výběrová charakteristika.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Abschnitt 9

    Matematická statistika − 2. část

    Cíl: Seznámit studenty s principy intervalového odhadu parametrů pravděpodobnostních rozdělení. Po nastudování tématu bude student schopen stanovit inervalové odhdy parametrů vybraných rozdělení a určit potřebný rozsah výběru pro konkrétní siruace.

    Klíčová slova: spolehlivost odhadu, interval spolehlivosti, jednostranný interval, oboustranný interval, rozsah výběru.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Abschnitt 10

    Matematická statistika − 3. část

    Cíl: Seznámit studenty se základními principy testování hypotéz a vybranými parametrickými testy. Po nastudování tématu se bude student orientovat v testovacích postupech a bude schopen provádět testy parametrů vybraných pravděpodobnostních rozděleních.

    Klíčová slova: hypotéza, hladina významnosti, testové kritérium, kritický obor, parametrický test.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Abschnitt 11

    Matematická statistika − 4. část

    Cíl: Seznámit studenty s principy neparametrických testů, a to především testů shody rozdělení. Po nastudování tématu bude student schopen ověřit pomocí testu shodu teoretického a empirického rozdělení.

    Klíčová slova: neparametrický test, teoretické rozdělení, empirické rozdělení, shoda rozdělení, úplně specifikovaný model, neúplně specifikovaný model.

    Požadované vstupní znalosti: znalost předcházejících témat.

  • Záznamy přednášek ze Statistiky I

    Upozornění: Tyto přednášky byly nahrány v akademickém roce 2020/2021 a nemusí se do detailu shodovat se zněním aktuálních přednášek.

  • Matoušková Michaela - cvičení

  • Kombinované studium - záznam konzultací