Osnova témat

  • Předmluva

    Logo_EU_MSMT

    Realizováno za finanční podpory ESF a státního rozpočtu ČR v rámci v projektu "Rozvoj lidských zdrojů TUL pro zvyšování relevance, kvality a přístupu ke vzdělání v podmínkách Průmyslu 4.0" CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002329 – ESF OP VVV.

    - - Název

    Numerické metody v proudění a transportu.

    - -  Cíl

    Níže uveřejněná část materiálů seznámí zájemce (posluchače magisterského studia technické VŠ) s balíčkem OpenFOAM. Jedná se o open-source alternativu ke klasickému proprietárnímu CFD software jako Ansys Fluent, Cd-Adapco Star-CCM+ a x dalších, které nabízejí řešení vybraných úloh z dynamiky tekutin, přenosu tepla atd. s vysokými provozními náklady. OpenFOAM naopak má nulovou cenovku (což ve výsledku může znamenat až 40% snížení ceny pro zákazníka) a neustále rostoucí základnu inženýrů, kteří se podílejí na rozšíření pole působnosti a zpřesňování matematických modelů.

    - - Anotace

    Tento kurz se bude věnovat úlohám z dynamiky tekutin a klást důraz na uživatelskou znalost práce v OpenFOAMu.

    - - Návaznost

    Tato kapitola, a sice numerické řešení laminárního / turbulentního proudění je dosti specifická disciplína, ve které je potřeba uplatnit znalosti z hydromechaniky, numerických metod a informační gramotnosti. Provázanost a návaznost mezi výše zmíněnými oblastmi technického vzdělání je tedy výhodou.

    - - Požadavky

    Základní zkušenost s Linuxem. Mechanika tekutin. Lineární algebra. Numerické metody (numerical integration, time integration).

    - - Literatura

    Šidlof P. Numerické metody v proudění a transportu. Přednášky ke stejnojmennému předmětu pro 5. ročník oboru Aplikované vědy v inženýrství, 2017.

    Moukalled F., Mangani L. and Darwish. The finite volume method in computational fluid dynamics - An advanced introduction with OpenFOAM and Matlab. American University of Beirut, 2016.

    Příhoda J., Louda P. Matematické modelování turbulentního proudění. Nakladatelství ČVUT, 2007.

    - - Materiály k tomuto kurzu

    OF_T1 je teoretická (úvodní) část.

    OF_P1 je pratická část (sbírka příkladů s řešením).

    OF_Priloha jsou přiložené materiály k OF_P1.