NEMAZAT Hodnocení a rozvoj pracovníků TUL (kopie)

1. K čemu slouží hodnocení pracovníků a proč hodnotit

1.2. Příprava na hodnoticí rozhovor

Důležitá je pečlivá příprava na hodnoticí rozhovor, v dalších letech hodnocení např. porovnání s plánem rozvoje/cíli z minulého hodnocení. Na termín hodnoticích rozhovorů je nadřízený upozorněn automaticky e-mailem z aplikace, který je odeslán 1 měsíc před plánovaným termínem hodnoticího rozhovoru. Po tomto upozornění se vedoucí připravuje na hodnoticí rozhovor.

Důležitými kroky přípravy jsou:

  • vyplnění hodnoticího formuláře v aplikaci a příprava na rozhovor s pracovníkem,
  • kontrola a komentář k doplňujícím kritériím (v případě akademických pracovníků),
  • informování podřízených o realizaci rozhovorů a příprava harmonogramu.

Vedoucí pracovník, který hodnotí, by měl při rozhovoru naslouchat podřízenému, jak se sám hodnotí/vidí, co se mu v hodnoceném období povedlo, co se nedaří, v jakých oblastech vnímá své nedostatky (část „sebehodnocení“). Často bývá podřízený sám k sobě víc kritický než nadřízený - nadřízený by měl ocenit, co se mu líbí – které oblasti/činnosti odpovídají požadavkům/představám nadřízeného/pracovní pozice.

Příprava je opravdu důležitá. Je potřeba se připravit nejen na svoje hodnocení, ale projít si i hodnocení pracovníka (doplňková kritéria u akademiků). Zaměřit se na objektivní hodnocení výkonu (konkrétně, třeba vybrat situace, kdy se to stalo; nemít obecnou přednášku, mluvit minimálně). Vytvořit již předem návrh plánu budoucího rozvoje a zdůraznit úspěchy pracovníka. Pozor, je velmi těžké nastavit úroveň pro hodnocení a nesrovnávat s nejlepšími pracovníky. Hodnocení (řízení pracovního výkonu) je vždy do určité míry subjektivní.