Studijní opora: Výrobní podniky (NEW)

2. Na začátek vymezení podniku z pohledu podnikové ekonomiky

Podnik je v dějinách lidstva natolik důležitý, že se stal předmětem zkoumání samostatné disciplíny hospodářských věd – podnikové ekonomiky (nauky o podniku). Ta spolu s dalšími hospodářskými disciplínami, mj. s managementem a marketingem, slouží jako nezbytný zdroj vědomostí ekonomů i manažerů. 

Se základní teorií podniku a podnikání z pohledu podnikové ekonomiky a práva jste se již v průběhu studia seznámili, ale opakování není nikdy dost. Začneme tedy definicí, co je to vlastně podnik.

Wöhe (2007) charakterizuje podnik jako samostatně hospodařící jednotku nebo samostatné hospodářství zhotovující výrobky, př. poskytující služby, tedy jen jako produktivní jednotky, jejichž charakteristickým rysem je ziskový motiv.

Tato charakteristika zahrnuje velké množství jednotek, které se vzájemně značně liší, ale z nichž po zachycení společných znaků lze vytvořit skupiny – typy. Podniky určitého typu mají stejné základní charakteristiky, jimiž se liší od podniků jiného typu. Toto třídění na typy nazýváme typologie. Tak lze najít společné charakteristiky podniků průmyslových, zemědělských, nebo velkých či malých podniků. Hledisek, podle kterých je možné podniky klasifikovat, je spousta. Pro ilustraci můžeme uvést např. výkon, velikost z hlediska počtu zaměstnanců či obratu, právní formu, hlavní cíl podnikání, působnost, sektor národního hospodářství, předmět podnikání, odvětví ad.

Klasifikaci podniků z hlediska sektorů a odvětví si můžete zopakovat v následujícím textu. Následně si ještě zopakujeme pojem výroba a zaměříme se na specifika výrobních podniků.