Studijní opora: Výrobní podniky (NEW)

8. Funkce výrobního podniku

Základní funkcí každého podniku je výroba, jak bylo již vysvětleno dříve. Aby podnik mohl plnit svoje cíle, musí zajišťovat celou řadu činností. Jaké to budou, to se odvíjí od charakteru podniku (výrobní podnik x podnik poskytující služby), odvětví (např. průmyslové, zemědělské, stavební, obchodní), velikosti, právní formy ad. (Hyršlová, 2008).

Na následujícím obrázku jsou uvedny funkce výrobního podniku.

Obr. 8 Podnikové funkce výrobního podniku

Odbyt, výroba a zásobování jsou považovány za tzv. primární funkce. Zbývající jsou funkce podpůrné (někdy také nazývané průřezové funkce). (Synek, 2015)

Odbyt (prodej) a marketing

Odbyt a marketing mají za úkol zjistit neuspokojené potřeby a prodejem výrobků je uspokojit. Náplní odbytu je realizace (tj. prodej) výrobků na trhu, čímž se završí výrobní proces. Jen tak je možné dosáhnout cíle podnikání.

Výroba

Představuje proces transformace materiálů na produkt za součinnosti dalších výrobních faktorů (energií, výrobního zařízení, pracovníků) určitým technologickým postupem. Je třeba určit: co a kolik vyrábět, abychom uspokojili cílové trhy (vazba další funkce), jak vyrábět, kdy vyrábět, za kolik vyrábět.

Zásobování (nákup)

Hlavním úkolem zásobovací činnosti je plynule, hospodárně a včas zabezpečovat pro výrobní, pomocné a obslužné činnosti materiály (suroviny, pomocné materiály), energie a služby v požadovaném sortimentu, množství a kvalitě. (Synek, 2015) Zahrnuje nejen pořízení surovin, materiálů a součástí, ale také jejich dopravu, příjem, skladování a předávání do výroby. Zásobovací útvar vykonává celou řadu činností, které zahrnují zjišťování potřeb, průzkum nákupního trhu, volbu dodavatele, rozhodování o velikosti dodávek a zásob, a zajišťování nezbytných logistických procesů ad.

Personalistika

Jejím úkolem je zajistit rozhodující výrobní faktor - pracovníky. Zahrnuje řadu činností, jako je personální plánování, nábor, výběr, rozmisťování a adaptace pracovníků, hodnocení pracovních míst, hodnocení pracovníků, odměňování, zvyšování kvalifikace a rekvalifikace, péče o zaměstnanecké vztahy, péče o pracovníky (podnikové sociální služby).

Investování

Úkolem investiční funkce je zajistit pro podnik všechen potřebný dlouhodobý majetek, tj. pozemky, budovy, stroje a zařízení, dopravní prostředky, nedlouhodobý hmontý majetek. To vše se děje v úzké souvislosit s finanční funkcí, která pro ni zajišťuje potřebný kapitál. (Synek, 2015)

Financování

Úkolem finanční funkce je obstarat finanční prostředky (kapitál). V širším smyslu do financování zahrnujeme i mimořádné financování při založení podniku, zvyšování kapitálu, fúzi, přeměně právní formy, sanaci a likvidaci podniku. Finanční funkce má zajistit finanční rovnováhu podniku vč. optimální kapitálové struktury (Synek, 2015).

Vědecko-technická procesy

V průmyslových podnicích je zaměřena především na aplikovaný výzkum, vývoj a realizaci nových nebo inovovaných výrobků a technologií. Součástí této podnikové funkce je i běžné zdokonalování výroby. Ve strojírenství je hlavním představitelem vědecko-technické funkce technická příprava výroby (TPV), která zahrnuje konstrukční, technologickou a organizační přípravu výroby.

Správa

Zahrnuje převážně administrativní činnosti, které slouží k zajištění chodu celého podniku. Mezi správní činnosti např. patří: organizování, podnikové plánování, statistika, vedení účetnictví, controlling, právní služby, úklidové služby apod.

Každá funkce má své vstupy a výstupy a zahrnuje řadu dalších dílčích činností. (Synek, 2015) Všechny činnosti musí být koordinovány; nezbytné je jejich efektivní řízení.