Studijní opora: Výrobní podniky (NEW)

8. Funkce výrobního podniku

8.1. Vztah výroby k dalším funkcím

Vztah výroby k odbytu a financování

Dosahování hlavního cíle podniku, dlouhodobé maximalizace zisku, vyžaduje vzájemnou koordinaci funkcí výroba, odbyt a financování. Výroba je účelná pouze tehdy, když je zajištěn odbyt vyprodukovaných výrobků. Prodej přináší podniku zpětný tok finančních prostředků. S tím souvisí, že pokud nejsou k dispozici finance potřebné pro výrobu, nelze využít ani ty nejlepší možnosti odbytu. Pokud existuje v daném okamžiku v podniku oblast s omezenými možnostmi, limituje využití potenciálu ostatních oblastí - jedná se o tzv. úzké místo. Podnikové plánování by by mělo začít od této oblasti. V dlouhodobém časovém horizontu je čas úzkým místům předcházet, o úzkých místech se dá mluvit jen v krátkém období.

Vztah výroby a odbytu - princip push a pull

Ve vyspělých tržních ekonomikách není problém cokoliv vyrobit, problém je výrobky prodat. (Synek, 2015) Proto se podniky orientují na zákazníka, což vyžaduje spolupráci řady podnikových funkcí, které dokáží hlas zákazníka přenést do řeči techniků i obchodníků, a přitom se umí vžít do jeho situace natolik, že poznají, jaké problémy by mohl mít zákazník zítra, aby již dnes mohlo být nalezno odpovídající řešení. (Tomek, 2014) Výroba vychází z požadavků odbytu, jejím cílem je zajistit produkty, které zákazník - trh - vyžaduje.

Platí zde princip pull (tahu), který nahrazuje princip push (tlaku). Schématické znázornění je na obr. níže. 

Obr. Nahrazení principu push principem pull (Tomek, 2014)

PUSH (princip tlaku) znamená výrobu na sklad, kdy výroba není založena na skutečných požadavcích trhu a poptávce zákazníků. Výrobek je vyráběn na základě plánu bez ohledu na to, zda je momentálně žádaný, nebo ne. Při tomto způsobu výroby vzniká nadprodukce a zásoby polotovarů a hotových výrobků.

PULL (princip tahu) znamená výrobu na objednávku, kdy je výroba založena na skutečné poptávce, na požadavcích zákazníků.Tento princip umožňuje vyrábět na základě signálu o spotřebě přesně to, co si žádají zákazníci. Princip tahu minimalizuje nadvýrobu, která je jedním druhů plýtvání (více se dozvíte v tématu Štíhlá výroba).

Další informace můžete získat kliknutím na obrázky níže.

Obr. Rozdíl mezi systém tlaku a tahu

Obr. Rozdíl mezi systémem tlaku a tahu II