Studijní opora: Specifika výrobních podniků (NEW)

3. Průmyslové podniky

3.2. Průmysl těžební a zpracovatelský

Průmyslové podniky působí jak ve sféře prvovýroby, tak ve sféře druhovýroby, podle toho, zda jde o získávání surovin přímo z výroby či až o jejich zpracování.

Těžební průmysl

Těžební průmysl, který patří k prvovýrobě, zahrnuje hornictví, tj. těžba uhlí, železných a neželezných rud, ropy a zemního plynu, chemických surovin, dále kamenolomy a zpracování druhotných surovin.

Jeho produkce je hromadná a vyžaduje dlouhou dobu přípravy na těžbu a vysoký počáteční kapitál. Podnikání v těžebním průmyslu je značně rizikové (chybný odhad velikosti a kvality ložiska s sebou nese vysoké riziko) a je silně ovlivňováno vývojem světového trhu surovin.

Silně působí i přírodní podmínky, které předurčují náklady těžby (např. náklady na těžbu černého uhlí jsou závislé na hloubce dolu, síle sloje, množství vody a metanu, které se musí odčerpávat). Počasí může mít přímý vliv na průběh těžby (např. u povrchových dolů a v kamenolomech).

Těžba uhlí v posledních desetiletích v České republice prudce klesá. Tento trend se především odvíjí od globálních faktorů, jakými jsou například celosvětová nadprodukce uhlí, zpřísňující se legislativa v souvislosti s obnovitelnými zdroji a životním prostředím a v neposlední řadě snižování cen uhlí. V posledních 25 letech se těžba uhlí v ČR snížila téměř o polovinu.

Obr. Těžba černého a hnědého uhlí (ČSÚ)

Obr. Těžba černého a hnědého uhlí od roku 1990 (v tis. tun) (ČSÚ)

Dle klasifikace CZ-NACE se jedná o sekci B Těžba a dobývání.

Video s ukázkou, jak probíhá těžba nerostných surovin.

ČR má bohatá ložiska kaolínu, žáruvzdorných hlín, dostatek vápenců, stavebního kamene, cihlářských hlín a písků všeho druhu. Na ložiska těchto surovin je pak často navázaný průmysl stavebních hmot, který těží suroviny, upravuje je a vyrábí stavebniny, jak klasické, tak nové – prefabrikované dílce atd. Do tohoto průmyslového odvětví se řadí především cihelny, cementárny, vápenky, výrobci betonů, stavebních směsí a také výrobci keramických obkládaček a dlaždic. Toto odvětví vyvolává velké změny v obraze krajiny a často vyžaduje převážení velkého objemu hmot.

Pro potřeby stavebnictví a průmyslu stavebních hmot se na území ČR těží tzv. stavební suroviny (štěrkopísek, stavební kámen a další), pro využití ve sklářském a keramickém průmyslu a pro výrobu porcelánu se těží kaolín a sklářské a slévárenské písky.

Ostatní těžba a dobývání nerostných surovin byla většinou po roce 1989 ukončena, a to buď z důvodu nízké efektivity, nebo vyčerpání ložiska. Dříve Rudné doly Jeseník těžily měď, olovo, stříbro, zlato a grafit v lokalitách Zlaté Hory a Malé Vrbno. U Kutné Hory se těžila železná ruda a cín; u Příbrami antimon a fluorit. Drahé kameny se těží na třech ložiscích – Podsedlice (pyrop), Besednice a Ločenice (vltavíny).

Průmysl zpracovatelský

Zpracovatelský průmysl, průmysl druhovýroby, přetváří suroviny, subdodávky či komponenty na výrobky. (MPO, 2018)  Jedná se o mechanickou, fyzikální nebo chemickou přeměnu materiálů nebo komponentů na nové produkty. Materiály, látky a suroviny, které se využívají jako vstupy zpracovatelského průmyslu, jsou produkty zemědělství, lesnictví, rybolovu a akvakultury, těžby, dobývání kamene a písků a jílů nebo se též může jednat o produkty jiných zpracovatelských činností. Výsledkem výrobního postupu jsou buď hotové výrobky určené pro užívání nebo spotřebu, nebo polotovary určené k dalšímu opracování nebo zpracování. (ČSÚ, 2018)

Příklad: Produkt rafinace oxidu hlinitého je vstupem používaným pro primární výrobu hliníku, primární hliník je vstupem pro závod na výrobu hliníkového drátu a hliníkový drát je vstupem pro výrobu drátěných výrobků.

Patří sem průmysl potravinářský, průmysl textilní a oděvní, průmysl strojírenský, průmysl elektrotechnický a elektronický, průmysl hutnický a zpracování kovů, průmysl chemický, dřevozpracující aj.

V klasifikaci CZ-NACE se jedná o sekci C Zpracovatelský průmysl.