Studijní opora: Specifika výrobních podniků (NEW)

4. Zemědělské, lesnické a rybářské podniky

Zemědělské, lesnické a rybářské podniky se dle CZ-NACE do sekce A.

Tato sekce zahrnuje činnosti spojené s využíváním rostlinných a živočišných přírodních zdrojů. Patří sem činnosti jako pěstování zemědělských plodin, chov hospodářských zvířat, těžba dřeva a výroba jiných rostlinných a živočišných produktů v zemědělských podnicích nebo jejich získávání z volné přírody. V některých statistikách se souhrnně nazývá zemědělství.

V roce 2017 bylo zaměstnáno 146 tis. pracovníků, tj. 2,8 % všech pracovníků národního hospodářství. (ČSÚ, 2018)

Podle Klasifikace ekonomických činností CZ-NACE jsou v sekci A tři odvětví:

  • zemědělství (oddíl 01 Rostlinná a živočišná výroba, myslivost a související činnosti),
  • lesnictví (oddíl 02 Lesnictví a těžba dřeva),
  • rybářství (oddíl 03 Rybolov a akvakultura).

Zemědělství

Zemědělství můžeme charakterizovat jako kvalifikované obdělávání půdy za účelem získaní úrody (rostlinná výroba), chov hospodářských zvířat (živočišná výroba) včetně různých přidružených činností.

Oddíl 01 Rostlinná a živočišná výroba, myslivost a související činnosti zahrnuje dvě oblasti činnosti - výrobu rostlinných produktů a výrobu živočišných produktů. Dále zahrnuje ekologické zemědělství a pěstování geneticky modifikovaných užitkových plodin a chov geneticky modifikovaných hospodářských zvířat. Oddíl zahrnuje kultury pěstované na volném prostranství i ve sklenících.

Zemědělské podniky plní základní funkci – zabezpečení potravin pro obyvatelstvo a zemědělských surovin pro průmysl, tj. funkce produkční. Plní však také důležité funkce mimoprodukční, jako je peče o krajinu a životní prostředí (krajinotvorná funkce), rekreační. Svými produkty se zemědělské podniky podílí na zahraničním obchodu.

Zemědělská výroba má oproti průmyslové výrobě některé zvláštnosti, k nimž patří:

  • zemědělský výrobní proces se musí přizpůsobovat nárokům živých organizmů,
  • silně působí klimatické jevy,
  • půda má rozdílnou úrodnost (bonitu), což ovlivňuje výsledky hospodaření podnikatelských subjektů,
  • sezónnost práce (nerovnoměrné využívaní strojů, pracovníků, kolísaní příjmů).

Hlavními výnosy zemědělského podniku jsou tržby za zemědělské výrobky, hlavními náklady jsou výdaje za osiva, sadbu, krmiva, hnojiva, stroje, postřiky, pohonné hmoty atd.

Lesnictví

Lesní hospodářství se zabývá zakládáním, obnovou a ochranou lesa, těžbou dřeva a chovem a ochranou lesní zvěře.

Plocha lesních pozemků v České republice trvale roste. Částečně je to způsobeno převisem výměry nově zalesněných původně nelesních pozemků nad výměrou pozemků, které jsou z různých důvodů z lesa odnímány, částečně také díky neustále se zpřesňujícím údajům z katastru nemovitostí.

Obr. Výměra lesních pozemků ČR

Les je přirozeným zdrojem dřevní hmoty (produkční funkce), ale má také mimoprodukční funkce (působí příznivě na životni prostředí, reguluje teplotní a vlhkostní poměry, zajišťuje koloběh vody v přírodě, rekreační funkce).

V ekonomice lesnictví převažuji náklady na výsadbu a pěstěni lesa, těžbu a dopravu dřeva. Výrobní cyklus lesa trvá až sto let.

Podle klasifikace CZ-NACE se jedná o sekci A, oddíl 02 Lesnictví a těžba dřeva. Zahrnuje produkci kulatiny a sběr a získávání volně rostoucích lesních plodů a materiálů jiných než dřeva. Vedle toho sem patří i lesnické činnosti vedoucí k produktům vyžadujícím pouze drobné opracování, jako je palivové dřevo, dřevěné uhlí nebo dřevo k průmyslovému použití (např. důlní výdřeva, dřevní hmota atd.). Tyto činnosti lze provádět jak v přírodních tak v uměle vysazených lesích.