Studijní opora: Klasifikace výrobních procesů (NEW)

4. Typologie výrobních procesů

4.3. Typologie z hlediska časové struktury

V tomto případě je potřeba rozlišovat mezi různými atributy časové struktury, čímž lze zařadit výrobní proces např. podle plynulosti toku materiálu a technologická spojitosti.

Typologie podle plynulosti materiálového toku

V plynulém, kontinuálním, procesu vstupují suroviny, materiály do procesu nepřetržitě, polotovary plynule postupují plynule od jedné operace ke druhé a stejně tak většinou jediný výrobek kontinuálně opouští poslední operaci. (Gros, 2016)

V přerušovaných, diskontinuálních, procesech postupuje materiálový tok procesem z jedné operace na druhou v ucelených množstvích, tzv. výrobních dávkách.

Typologie podle technologické spojitosti

Při spojité výrobě nelze z důvodů technologických či ekonomických (např. vysoké náklady na rozběh výroby) přerušit proces, a to ani ve dnech pracovního klidu. Např. rafinerie ropy, výroba surového železa, výroba energie.

Nespojitou výrobu je možné po určitých částech výrobního procesu přerušit a pokračovat jindy (např. strojírenství). Technologické opracování je často přerušováno řadou netechnologických procesů (např. doprava materiálu, upnutí obrobku, výměna nástroje).