Studijní opora: Výrobní podnik a životní prostředí (NEW)

8. Legislativa v oblasti ochrany životního prostředí

Význam životního prostředí pro člověka je zcela zřejmý. Není proto divu, že se potřeba zajištění kvalitního životního prostředí stala též předmětem právní regulace.

Administrativní pravidla, což jsou například právní normy, definují pravidla pro využívání jednotlivých složek životního prostředí. Snahou je zamezit vzniku konfliktů mezi subjekty, které mají zájem je spotřebovávat - a to nejen v daném okamžiku, ale i s ohledem na možnost užívat je i v budoucnosti (viz koncepce udržitelnosti).

Příklad

Konflikt ve využití čistého vzduchu mezi teplárnou a lidmi z okolí. Kdo má přednostní právo využívat čistý vzduch? Lidé, kteří ho potřebují k životu, k dýchání, nebo teplárna, která vzduch potřebuje k uložení škodlivin vzniklých při výrobě tepla?

Politika životního prostředí významným způsobem zasahuje a ovlivňuje i legislativní dění v dalších oblastech (vnitřní trh, energetika, průmysl, doprava, ochrana spotřebitele, veřejné zdraví, obchodní politika, zemědělství a rozvoj venkova, rybolovná a námořní politika atd.). Výsledkem je poměrně přísný systém norem a regulací týkající se řady oblastí, který se prostřednictvím legislativní aktivity odpovědných institucí stále více rozvíjí.

Přehled aktuálně platných norem je k dispozici na stránkách Ministerstva životního prostředí České republiky a přístupné po kliknutí na tento odkaz. Úvodní obrazovku, kde je vidět klasifikace norem v oblasti životního prostředí, můžete vidět na obr. 6.

Obr. 6 Platné právní předpisy a jejich výklady (MŽP, 2019)