Studijní opora: Výrobní podnik a životní prostředí (NEW)

10. Jaké jsou hlavní negativní dopady průmyslu na životní prostředí

10.8. Stavebnictví

Do negativních dopadů stavebnictví je možné zahrnout všechny články stavební výroby od těžby surovin, přes výrobu stavebních hmot, vlastní výstavbu, až po vznik stavebních odpadů a provoz budov.

Na životní prostředí působí stavebnictví tím, kolik plochy zabírá (zastavěná plocha se stává mrtvou, dochází k fragmentaci krajiny a ke změnám odtokového režimu krajiny), při samotné stavbě a opravách budov (hluk, prašnost, odpad, použité materiály), při jejich užívání a provozu (spotřeba elektrické energie, tepla a vody, údržba, látky uvolňující se z použitých materiálů) a nakonec při demolici staveb, kdy se budovy mění na stavební odpad.

Se stavební výrobou souvisí i znečistění hlukem, prachem a dalšími znečišťujícími látkami z dopravy a zvýšená úmrtnost zvířat související s provozem na komunikacích. Zájem o nové bydlení podporuje také fenomén zvaný suburbanizace, který značně přispívá k celkovým dopadům výstavby na životní prostředí a přináší spoustu vedlejších dopadů spojených zejména s dopravou a změnou využití krajiny. (CENIA, ©2013)

Pozitivním trendem ve stavebnictví je snaha o zmírnění jeho dopadů např. využíváním recyklovaných a obnovitelných materiálů, snižováním spotřeby energie k vytápění budov, kvalitním zateplováním staveb, modernizacemi a rekonstrukcemi.