Studijní opora: Výrobní podnik a životní prostředí (NEW)

4. Vnější vztahy výrobních systémů

4.1. Vztahy výrobních systémů s okolím

Výrobní systém je umístěn do určitého prostředí a podle výše uvedených vlivů a faktorů vytváří s okolním prostředím systém vnějších vztahů. Z přírodních činitelů, které mají podstatný vliv na utváření vnějších vztahů, to jsou především materiálové zdroje a jejich vzdálenost od výrobního systému, doprava, její způsob, energetické zdroje apod. Výrobní systémy mají přímý vliv na okolí, na kvalitu prostředí, a to např. vlivem znečišťování vod či ovzduší.

Vztahy výrobních systémů s okolím je patrný z obr. 3. 

Obr. 3 Vztahy výrobních systémů s okolím

Ekonomické, právní, dodavatelsko-odběratelské, sociální i ekologické vztahy mají velký vliv nejen na celkovou organizaci výrobního systému, ale i na další rozvoj a jeho efektivní fungování.

Ekonomické vnější vztahy jsou ovlivňovány a realizovány prostřednictvím ekonomických nástrojů. Ekonomickými nástroji jsou: ceny, mzdy vztažené k okolnímu prostředí, daně, odvody státním institucím, rentabilita aj.

Ekonomické nástroje mají rozhodující vliv na ekonomiku a hospodárnost výrobních jednotek a vedou k hospodárnému využívání všech zdrojů výroby.

Právní vnější vztahy určují základní principy vztahů výrobních jednotek a výrobních systémů s dalšími organizacemi.

Dodavatelsko-odběratelské vztahy vyplývají ze souhrnu procesů spojených se zajišťováním vstupů do výrobního systému a zajišťováním realizace výstupů u odběratelů.

Sociální vztahy jsou spojeny se zajišťováním pracovníků pro výrobní systém s vytvářením podmínek pro pracující, aby se mohli zapojit do aktivní a tvůrčí činností ve výrobní jednotce.

Ekologické vztahy řeší problémy životního prostředí.