Studijní opora: Výrobní podnik a životní prostředí (NEW)

5. Udržitelný rozvoj společnosti

V souvislosti se zhoršující kvalitou životního prostředí a prokázanou souvislostí mezi kvalitou životního prostředí a zdravím lidí, tedy kvalitou života, vyvstala v 60. letech 20. století potřeba zabývat se otázkou, jak by měl vypadat další vývoj společnosti. V této době se poprvé objevuje myšlenka, že rozvoj společnosti nemůže být založen pouze na hospodářském růstu, jak tomu bylo v době industriální ekonomiky. Další rozvoj musí zohlednit přirozené limity životního prostředí, protože ekonomický růst není možný donekonečna.

Je nutné změnit přístup, a místo maximalizace ekonomického rozvoje společnosti usilovat o změnu kvality rozvoje. To znamená uvést hospodářský a společenský vývoj do souladu s kapacitami ekosystémů, se zachováním přírodních hodnot a biologické rozmanitosti pro naše děti, pro další generace. Rozvoj společnosti by měl spočívat na třech pilířích, jak je uvedeno na obr. 4.

Obr. 4 Pilíře udržitelného rozvoje společnosti

V roce 1987 definuje Komise OSN pro životní prostředí a rozvoj (v tzv. Zprávě Brundtlandové) poprvé koncepci udržitelného rozvoje.

Definice zní: Udržitelný rozvoj je takový rozvoj, který zajistí potřeby současných generací, aniž by bylo ohroženo splnění potřeb generací příštích, a aniž by se to dělo na úkor jiných národů. (Originál World Commission On Environment and Development, 1987;  v českém překladu Naše společná budoucnost, 1991.)