Studijní opora: Výrobní podnik a životní prostředí (NEW)

7. Vývoj přístupu podniků k ochraně životního prostředí

7.2. Aktivní přístup podniku k ochraně životního prostředí

V roce 1991 byla na 2. světové průmyslové konferenci o environmentálním managementu přijata podnikatelskou veřejností Podnikatelská charta pro udržitelný rozvoj (The business charter for sustainable development, 1991). Jedná se o soubor 16 zásad, které se později staly základem pro vytvoření požadavků, které musí splňovat environmentální manažerské systémy vytvářené podle norem ČSN ISO 14001 a Programu EMAS.

Jednou z uvedených zásad je zásada preventivního přístupu. Uvádí se v ní, že v souladu s vědeckými a technickými poznatky je nutné modifikovat výrobu, prodej a způsob používání výrobků či služeb, popř. řízení činností, tak, aby se předcházelo závažnému nebo nevratnému poškozování životního prostředí. Další informace naleznete např. ve Výkladovém slovníku základních pojmů z oblasti udržitelného rozvoje (Remtová, 2009).

Preventivní přístup se rozšířil v souvislosti s tím, že některé podniky po čase zjistily, že preventivní opatření v ochraně životního prostředí mohou být pro podnik ekonomicky výhodná a dokonce mohou dosahovat vysoké návratnosti. Největší vliv na vznik aktivního přístupu mělo rozšiřování strategií čistší produkce (viz např. Remtová, 2003), která prokazatelně vedla k finančním úsporám.