Studijní opora: Řízení procesů v podniku (NEW)

2. Pojmy činnost, proces, procesní tok

„Činnost (aktivita) je měřitelná jednotka práce, jejímž účelem je transformace vstupního prvků do předem definovaného výstupu.“ (Svozilová 2011, str. 15). 

Existují různé a v klíčových bodech vzájemně podobné definice procesu. Proces je:

  • činnost nebo soubor činností, které využívají zdroje a jsou řízeny za účelem přeměny vstupů na výstupy (ÚNMZ 2015 - ČSN EN ISO 9001:2015);
  • „souhrn činností, transformujících souhrn vstupů do souhrnu výstupů (zboží nebo služeb) pro jiné lidi nebo procesy, používajíce k tomu lidi a nástroje (Řepa 2006);
  • „organizovaná skupina vzájemně propojených činností, které společně vytvářejí výsledky hodnotné pro zákazníky“ (Hammer 2012, str. 62);
  • „série logicky souvisejících činností nebo úkolů, jejichž prostřednictvím, jsou-li postupně vykonány, má být vytvořen předem definovaný soubor výsledků“ (Svozilová 2011, str. 14). 

„Proces má vždy jasně vymezený začátek, probíhající činnosti, konec a rozhraní – návaznost na ostatní procesy. Výstup z předcházejícího procesu musí být shodný se vstupem do následujícího procesu.“ (Grasseová et al. 2008, str. 12)

Procesní tok je „sled kroků (činností, událostí či interakcí), který představuje postupně se rozvíjející se proces, zapojuje do práce alespoň dvě osoby a vytváří určitou hodnotu pro zákazníka, jemuž má sloužit, nebo příspěvek pro podnik, v němž se uskutečňuje" (Svozilová 2011, str. 15).

Při podnikových procesech je nejdůležitější, aby objednávka zákazníka přešla přes procesy v podniku co nejrychleji při dodržení předepsaných standardů a s minimálními náklady (Košturiak et al. 2010). Cílem procesů je dostat výrobek nebo službu k zákazníkovi v požadovaném čase, množství, v požadované kvalitě a s optimálním krycím příspěvkem na úhradu fixních nákladů.