Studijní opora: Řízení procesů v podniku (NEW)

5. Identifikace a klasifikace procesů

5.2. „Želví“ diagram

Pro identifikaci a zároveň pro analýzu procesů existuje nástroj tzv. „želví diagram“ (viz obrázek 1). Jsou v něm rozčleněny klíčové prvky procesu do jednotlivých částí želvy.želví diagram

Obrázek 1: Schéma želvího diagramu

Zdroj: vlastní zpracování dle Chlubnové (2017, str. 14)

Schéma želvího diagramu se tvoří následovně. Tělo želvy tvoří samotná definice procesu. Hlavu želvy představují vstupy procesu a ocas výstupy procesu. Vstupy se rozumí vše, co proces přijímá a nadále svými aktivitami zpracovává, aby mohl vzniknout výstup. Výstupy procesu převážně slouží jako vstup pro další (následující) proces. Nohy želvy tvoří oblasti „CO“, „KDO“, „MĚŘENÍ“ a „JAK“.

  • „Co“ představuje potřebný materiál a zařízení, které proces používá.
  • „Kdo“ jsou lidské zdroje organizace, tedy zaměstnanci včetně vlastníka procesu, kteří skutečně vykonávají jednotlivé činnosti v procesu.
  • „Měřením“ jednoznačně určujeme efektivitu a výkonnost dějů v procesu. Obecně platí pravidlo, že to, co nedokážeme monitorovat a měřit, nedokážeme ani řídit. Proto by měly být v každém procesu jasně stanoveny metriky, které by měly být sledovány, kontrolovány a případně upravovány dle aktuálních situací.
  • „Jak“ obsahuje popis toho, jakým způsobem je proces regulován. Zahrnuje dokumenty používané procesem, metody a postupy.