Studijní opora: Standardizace v podniku (NEW)

3. Přínosy standardizace pro podnik

Podle Tomka a Vávrové (2014) má standardizace řadu pozitivních přínosů pro organizaci a řízení podniku:

  1. racionální organizování výrobní, technické, ekonomicko-obchodní a jiné činnosti firmy; 
  2. sjednocení informací a zajištění jejich jednoznačné vypovídací schopnosti: je zaveden informační systém (IS), v rámci něhož se evidují, spravují a zpracovávají data. Protože je určitý standard v podobě uspořádání IS, podnik může tato data považovat za spolehlivá. 
  3. Efektivní využití zdrojů: materiálových lidských aj., je to zabezpečeno mj. stanovením technicko-hospodářských norem (THN),
  4. Ekonomika všech procesů zajišťujících výrobu: procesy jsou řízeny efektivně s cílem minimalizovat náklady.
  5. Uplatnění automatizace řízení: pokud chceme něco automatizovat, je třeba znát postup jednotlivých činností, algoritmus. Tomu pomáhá standardizace činností.
  6. Transparentnost evidence z hlediska spotřeby jednotlivých výrobních činitelů: spotřeba je přehledně evidována v IS.
  7. Zkracování dodacích lhůt v důsledku zkracování průběžných dob přípravy výroby a samotné výroby: to se opírá o fakt, že při standardizaci činností vybíráme jako standard takový průběh činnosti, ve kterém nedochází k plýtvání. Některé operace třeba zcela zrušíme, některé zkrátíme.
  8. Větší bezpečnost práce, odstraňování namáhavosti úkonů: za standard práce se zvolí ten nejlepší možný způsob provádění dané činnosti.

Je vhodné zaměřit se na standardizaci v následujících oblastech: 

  • materiálový standard, který je navázán na standard strojů a zařízení a přestavuje typizaci a unifikaci strojů a zařízení a používaných dílů,
  • nomenklaturní standard neboli standard kódů, číselníků, popisů dílů,
  • metodický standard, který představuje metodiku řízení zásob, pracovních, logistických a kontrolních postupů a zodpovědností.

Kvalitní a úplná identifikace a evidence skladovaných položek by měla zabránit duplicitě identických dílů vedených pod různými skladovými čísly (Grenčík 2013, s. 115).