Studijní opora: Dodavatelský řetězec (NEW)

4. Logistika, logistické prvky

Podle Evropské logistické asociace (Pernica 2005, s. 35) lze logistiku charakterizovat jako „organizaci, plánování, řízení a uskutečňování toku zboží, vývojem a nákupem počínaje, výrobou a distribucí podle objednávky finálního zákazníka konče tak, aby byly splněny požadavky trhu při minimálních nákladech a minimálních kapitálových výdajích.”

Poslání logistiky je vymezeno pomocí tzv. 7 S, což znamená zařídit, aby bylo:

  1. správné zboží nebo služba,
  2. ve správné kvalitě,
  3. u správného zákazníka,
  4. ve správném množství,
  5. na správném místě,
  6. ve správném okamžiku
  7. a za správnou cenu.

Za pasivní logistické prvky označujeme věci, které probíhají dodavatelským řetězcem. S pasivními prvky se manipuluje nebo se skladují nebo se přepravují. Zahrnujeme do nich suroviny, pomocný materiál, díly, nedokončenou výrobu nebo hotové výrobky, vedlejší produkty výroby. Dále do pasivních prvků zahrneme i obaly nebo přepravní prostředky, které jsou potřeba k pohybu vlastních výrobků nebo materiálu, dílů; ale pouze tehdy, když se tyto obaly a přepravky přemísťují samostatně. Pasivními prvky jsou i různé odpady, které vznikají při výrobě nebo při distribuci či spotřebě, pakliže poté podnik zařizuje jejich opravu, materiálové nebo energetické využití, nebo jako poslední možnost likvidaci. Také informace jsou pasivní logistické prvky, díky nimž vůbec může probíhat materiálový tok nebo pohyb peněz.

Aktivní prvky jsou technické prostředky a zařízení, díky kterým pasivní prvky probíhají dodavatelským řetězcem. Aktivní prvky slouží k provádění logistických funkcí (např. funkce balení; vytváření, rozebírání přepravních či manipulačních jednotek; nakládka, přeprava, překládka, vykládka; uskladňování a vyskladňování; sledování; sběr, zpracování, přenos či uchování informací). Lidská složka je nedílnou součástí aktivního prvku, který musí být obsluhován a řízen.