Elektronická učebnice - Automatizace spojovacího procesu

4. Šicí stroje s automatizačními prvkami

4.1. Šicí stroje na vyšívání knoflíkových dírek

Stroje na přišívání knoflíků a prvků, stroje na zhotovení uzávěrek a pro tvarové šití, stroje na vyšívání knoflíkových dírek, jsou stroje doplněné automatizačními prvky, které po spuštění stroje řídí celý průběh technologické operace. Po skončení operace uvedou stroj do výchozího postavení. Tyto stroje řadíme mezi poloautomaty u nichž se proces řídí programem převážně mechanicky (vačkou, programovacím kotoučem, elektromagnetickou vodící šablonou) nebo elektronicky (mikroprocesorem…). Automatické šicí stroje se využívají ke zhotovení ucelených výrobků nebo k automatickému zhotovení určitých částí výroku.

a) Poloautomatické dírkovací stroje

V oděvní výrobě jsou používané dva druhy poloautomatických dírkovacích strojů. Konfekční dírkovačka je používaná pro vyšití dírek na kabáty, saka resp. svrchní konfekci, šije klikatým dvounitným řetízkovým stehem. Prádlový dírkovací stroj se nejčastěji používána pro vyšití dírek na spodní prádlo, halenky, trika a šije klikatým dvounitným vázaným stehem. Stroje pro vyšívání dírek dosahují rychlosti 2500 ot./min. Konfekční i prádlový dírkovačka patří mezi poloautomatické šicí stroje s čelným postavením. Poloautomatické šicí stroje jsou elektronicky řízené a vybaveny digitálním ovládacím panelem pomocí, kterého lze nastavit: druh dírky, délku dírky, hustotu stehu, rychlost a způsob šití.

Konfekční dirkovačka - princip
Obr. 1. Konfekční dírkovačka - princip Obr. 2. Konfekční dírkovačka - druhy dírek Obr. 3. Prádlová dírkovačka
video1.flv video2.flv video3.flv

Dírkovací stroje mohou být zautomatizovány pomocí přídavného zařízení jako je elektromagnet a pneumatický motor, který zajišťuje některé funkce stroje, jako například zdvih a spouštění rámečku, odstřih nití, prosekávací nůž a uvolnění napětí nitě. Pro vyšití dírky obsluha vloží díl pod přítlačný rámeček a sešlápnutím pedálu nebo stlačením spínače se začne automaticky vyšívat dírka. Po vyšití dírky se dírka prosekne mezi jejími stěnami. Přítlační rámeček se zvedne odstřihnou se nitě a obsluha odebere díl. Konfekční dírka se vyšívá rubní stranou  a prádlová dírka se vyšívá lícní stranou dílu nahoru.

Pro vyšívání příčných dírek na rukávy saka, dámských šatů, podkrytových rozparků a falešných knoflíkových dírek lze použít automatický šicí stroj od firmy Reece se stehem dvounitným řetízkovým. Nastavení rozteče dírky, počet dírek, délky dírky, hustoty stehu se nastavuje prostřednictvím dotykového displeje. Automatické podávání šitého díla je řízeno pneumaticky. Po vložení šitého díla pod přítlační rámeček dírkovacího stroje a vyšití první dírky dochází k automatickému posunu díla o nastavenou vzdálenost dírek a pokračuje vyšití dalších dírek.

Automatické podávání díla k vyšívání dírek může být řešeno také jako přídavný aparát k šicímu stroji od firmy Brother. Přídavný aparát k posuvu díla může mít dvě různé velikosti pro vyšití 2 až 4 dírek nebo 2 až 6 dírek. Po naprogramování všech parametrů pro vyšití dírek obsluha vloží díl do přídavného aparátu a stroj automaticky posouvá a vyšívá dírky.

video4.flv

Plné zautomatizování dírkovacích šicích strojů umožňuje, aby veškerou operaci dělal šicí stroj automaticky a pracovník tak mohl ovládat více strojů.

b) Automatické jednoúčelové dírkovací stroje

Automatické dírkovací stroje BAS 510, Juki typ ACF-172-1790 jsou jednojehlové šicí stroje s klikatým vázaným stehem třídy 304. Jsou doplněné speciálním zařízením pro podávání, posuv a odložení materiálu. Slouží k vyšívání podélních dírek na přední díly košil, halenek, županů, pyžam, pracovních plášťů atd. Dosahují rychlosti kolem 4 000 otáček za minutu.Celý chod stroje je řízen mikropočítačem, který zajišťuje šití rovnoměrných dírek. Pomocí mikropočítače a DC servomotoru se stejnosměrným proudem, je knoflíková dírka přesně vyšitá, stačí pouze, když obsluha zadá vzdálenost od okraje k první dírce, počet dírek  a  vzdálenost mezi nimi. Zažehlené přední kraje košil se vkládají do upínacích čelistí na kraj upínacího ramene. Posuv předního díla k šicí hlavě je řízen pneumaticky, elektropneumaticky nebo pro přesnější přísun pomocí krokového motoru.

Obr. 1. Parametry nastavení dírky Obr. 2 Automatický dírkovací stroj na vyšívání dírek od firmy Juki