Studijní opora: Řízení výroby (NEW)

2. Řízení výroby

Úspěšné řízení výroby spočívá ve správné odpovědi na 6 otázek (metoda 6W) (Gros, 2016).

  • Proč má podnik vyrábět? (Why)

Prioritním problémem řízení výroby je rozhodování o tom, zda má smysl vyrábět a nabízet uvažované výrobky na trhu. Tento problém se sice netýká přímo řízení výroby, ale celkového zaměření aktivit podniku, ale kladná odpověď je výchozím předpokladem. Je jasné, že cíle výroby se odvozují od celopodnikových cílů.  

Druhým problémem je volba výrobního programu, která je dána hlavně požadavky zákazníků a předpokladů ohledně vývoje poptávky v budoucnu. 

Následuje rozhodování o tom, kdo bude v rámci podniku požadavky plnit, které závody, útvary či dílny budou výrobky vyrábět. Zároveň je potřeba vybrat vhodný postup, metodu, z dostupných technologií výroby, pracovních postupů, variant metod řízení a organizace práce, vč. velikosti výrobní dávky. 

Následuje lokalizace výroby plánovaných výrobků na jednotlivá pracoviště, stroje, výrobní linky a v souladu s požadavky zákazníků určit termíny pro zahájení výroby, aby byly splněny termíny vyřizování objednávek. Jedná se o problematiku tzv. lhůtového plánování výroby.

Snahou je zajistit výrobu, která, jak uvádí Tomek (1999), bude:

  • Kapacitně vyhovující.
  • Inovativní.