Studijní opora: Principy štíhlé výroby v řízení podniku (NEW)

5. Plýtvání

Štíhlý produkční systém se snaží o eliminaci plýtvání (také je používán pojem „ztráty“) za účelem maximalizace přidávání hodnoty použitým vstupům.

Plýtvání je vše (tj. činnosti a procesy), co nepřidává hodnotu nebo nepřibližuje produkt zákazníkovi, trvá nějaký čas a zvyšuje náklady (Košturiak et. al 2006, s. 19).

Pojem plýtvání pochází z japonského slova muda a označuje všechny druhy plýtvání a ztrát, které způsobují snižování efektivnosti či hospodárnosti organizace.

Důležité je neustále zlepšovat procesy, které přidávají hodnotu (mění se jimi produkt; činnost je provedena správně napoprvé a zákazník ji požaduje a je ochotný za ni zaplatit) a naopak eliminovat ty procesy nebo činnosti, které hodnotu výrobku nepřidávají (např. nutná přeprava materiálu ke stroji, mezi pracovišti, akce jako mačkání tlačítek při spouštění strojů apod.)

Právě cílevědomé odstraňování plýtvání je čím dál častěji faktor, který odlišuje úspěšné firmy od těch neúspěšných v konkurenčním tržním prostředí (Mašín a Vytlačil 2000, s. 45).