Studijní opora: Principy štíhlé výroby v řízení podniku (NEW)

6. Vybrané nástroje štíhlé výroby

6.3. Vizuální management

Člověk vnímá až 80 % informací vizuálně, proto je důležité využívat na pracovišti různé vizuální prostředky pro rychlé rozpoznání stavu procesů, standardů a odchylek od nich. Nejčastěji používané jsou informační tabule, grafy a obrazové dokumentace. Vizuálním managementem se zároveň může podporovat informovanost o týmové práci a jejích výsledcích, současný stav řešených projektů, úspěchy jednotlivých pracovníků (rozvoj pocitu hrdosti) aj.

Vizuální management je systém plánování, kontroly a neustálého zlepšování, který zahrnuje jednoduché vizuální nástroje umožňující pochopení stavu na první pohled.

S vizuálním managementem se potkáváme téměř ve všech aspektech lean managementu, ať už při řízení výroby využitím Kanbanu, při použití standardních operačních tabulek a grafů, v metodě 5 S apod. Rovněž významně ovlivňuje kvalitu, protože pokud se problémy stanou viditelnými, pracovníci jasně vědí, jaký výkon se od nich očekává. Pracovní instrukce, fotografické instrukce u strojů, grafy kvality a výkonnosti, trendy zlepšení, nápady na zlepšení – to vše jsou oblasti, kde vizuální management lze dobře využít. V podstatě je vizuální řízení implicitně zahrnuto ve všech ostatních nástrojích lean managementu.