Studijní opora: Principy štíhlé výroby v řízení podniku (NEW)

6. Vybrané nástroje štíhlé výroby

6.7. Rychlá výměna nástroje (Quick changeover, SMED - Single Minute Exchange of Dies)

Rychlá výměna nástroje (angl. Quick changeover nebo Single Minute Exchange of Dies – SMED) je technika snižování prostojů, tj. zkracování časů čekání/přípravy pracoviště mezi opracováním dvou po sobě následujících různých typů výrobků. Pro takové přeseřízení strojního zařízení kvůli změně výroby z jednoho na jiný typ výrobku se používá pojem přetypování.

Krátké časy výměny umožňují častější provádění výměn, čímž je zvyšována flexibilita výroby. V případě krátkých časů přetypování se také mohou snižovat zásoby, protože výroba je schopna rychle reagovat na neočekávané zákaznické požadavky. Rychlé výměny jsou také podmínkou uplatnění malých výrobních dávek, které zajišťují krátké průběžné doby výrobků.

Postup vychází z důkladné analýzy, která se vykonává přímo pozorováním na pracovišti. Samotná výměna sestává z tzv. “3 Ups“:

  • Clean-up (čištění) – odstranění předchozích produktů, materiálů a komponentů z linky.
  • Set-up (nastavení) – proces samotné změny vybavení.
  • Start-up (rozjezd) – čas potřebný na doladění zařízení potom, co bylo znovu spuštěné.

Postup metodiky SMED vychází z precizní analýzy současného stavu prováděné přímo v procesu, na analýzu navazuje změna organizace přetypování, standardizace nového postupu, trénink týmu provádějícího výměnu, v neposlední řadě pak zhotovení různých přípravků, pomůcek a technických zlepšení strojů nebo nástrojů. Následně je třeba se věnovat interním a externím činnostem a redukovat jejich časy – viz níže.

Interní a externí činnosti jsou dva druhy činností, které jsou prováděny při přetypování. Interní činnosti jsou takové, které se dělají při zastaveném stroji a externí mohou být prováděny při běžící výrobě (většinou se jedná o různé přípravné činnosti před samotnou výměnou). Cílem potom je převedení co největšího počtu interních činností do externích, čímž se sníží doba nutná pro zastavení stroje.