Základy obezitologie

1. Současný stav u nás

V  současnosti hovoříme o pandemii nadváhy a obezity. 

Podíl obézních dětí se podle Světové zdravotnické organizace za posledních 20 let ztrojnásobil. Hlavní příčinou vzniku nadváhy a obezity u dětí je zhoršující se životní styl, který provází nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Riziko nadváhy v dospělosti stoupá s výskytem nadměrné hmotnosti v dětském věku. Velkou roli hraje výskyt nadměrné hmotnosti v rodině.

Ve srovnání s ostatními členy Evropské unie se Česká republika nachází zhruba v polovině. Podobné hodnoty s námi má např. Litva, Německo nebo Belgie, kde se počet obézních osob pohybuje nad 20 %. Více než 30 % obézních lze najít v jižní Itálii, dokonce více než 40 % na Maltě, která je tak na prvním místě v procentuálním zastoupení obézních lidí v populaci. Porovnávání výsledků z jednotlivých studií není zcela korektní, neboť neexistují jednotná, přesně daná pravidla pro měření. Každá země data sbírá k jinému účelu a v jiném časovém období (NZIP.CZ). 

Polovina dospělých v České republice má vyšší než normální hmotnost a tento podíl se nedaří snižovat, počet obézních osob od počátku 90. let dokonce stoupá. Choroby spojené s obezitou jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí, kterým je možné předcházet, po onemocněních souvisejících s kouřením. Také podíl dětí s vyšší než normální hmotností od 90. let minulého století narůstal, za posledních 20 let se u nejkritičtější dětské skupiny - 13-ti letých – zdvojnásobil. Přitom je známo, že s výskytem nadměrné hmotnosti v dětském věku stoupá riziko nadváhy v dospělosti se všemi negativními důsledky. Mezi lety 2012 a 2016 však došlo k zastavení růstu počtu dětí s nadnormální hmotností a vývoj se stabilizoval (SZU, 2016).

V ČR je obezitou postiženo asi 25 procent žen, 22 procent mužů a nadváha obecně představuje potíž pro více než 50 procent populace středního věku. Vzestup výskytu obezity byl zejména v poslední dekádě minulého století velmi výrazný, je prokázán ve většině ekonomicky vyspělých zemí. Chronická onemocnění, u nichž je základní příčinou právě obezita, způsobila ve světě 60 % z 56, 5 miliónů hlášených úmrtí. (Zdraví 21, cíl 11).

5–10 % je obézní dětské populace s tím, že varovný je vzestup nárůstu dětské obezity v rozvinutých zemích.