Před nástupem nového zaměstnance

Stránky: E-learningový portál Technické univerzity v Liberci
Kurz: Efektivní adaptační proces - průvodce pro vedoucí pracovníky
Kniha: Před nástupem nového zaměstnance
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: sobota, 4. května 2024, 15.38

1. Průběh adaptačního procesu

Ještě před nástupem nebo ihned po nástupu do zaměstnání je vhodné nového zaměstnance vybavit tzv. adaptačním balíčkem, což je soubor písemných materiálů, které mu napomůžou s orientací v organizaci.

Jedná se zejména o organizační schéma organizace, pracovní podmínky, zásady odměňování, poskytování zaměstnaneckých výhod, péče o zaměstnance, informace o kolektivní smlouvě a dalších důležitých dokumentech organizace, důležité kontakty. V prostředí TUL jsou tyto informace dostupné v příručce „Adaptační příručka pro nové zaměstnance“.

Aktualizovaná příručka je dostupná i bez přihlášení do intranetu TUL, a to na úřední desce - v části Výběrová řízení a volná místa. Nebo stačí kliknout na tento odkaz či obrázek níže. 

K dispozici je jak verze v českém jazyce, tak i v angličtině.

2. Osobní setkání nadřízeného s novým zaměstnancem

Nový zaměstnanec by měl ještě před vznikem pracovního poměru kontaktovat přímého nadřízeného (případně tajemníka fakulty, či jinou odpovědnou osobu) a domluvit si osobní schůzku. Při setkání se nadřízený s novým zaměstnancem dohodnou na pracovních a mzdových podmínkách (datum nástupu a délka pracovního poměru, sjednaný druh práce a pracovní náplň, místo výkonu, délka týdenní pracovní doby a její rozvržení, nástupní mzda) a vyplní žádost o přijetí do pracovního poměru.

Termín schůzky by měl být naplánován s dostatečnou rezervou před nástupem, protože nejpozději 10 dní před vznikem pracovního poměru musí nový zaměstnanec na personální oddělení doručit žádost o zaměstnání.

Zaměstnanec by měl na schůzce dostat formuláře, které musí vyplnit a donést s sebou na personální oddělení. Dokumenty jsou dostupné po přihlášení do intranetu TUL - část Vnitřní normy a formuláře (viz obr.).

 

3. Příprava pracoviště

Nadřízený pracovník by měl s dostatečným předstihem připravit novému zaměstnanci pracovní místo a veškeré pracovní pomůcky (např. stůl, židli, počítač, ochranné pomůcky, apod.). Zejména u výpočetní techniky se musí počítat s delší dodací lhůtou vzhledem k nutnosti většinu výpočetní techniky nakupovat přes výběrová řízení.

4. Adaptace kolegů ze zahraničí

Zvláštní pozornost by měl nadřízený pracovník věnovat adaptaci zahraničních zaměstnanců. Co je pro zaměstnance z České republiky přirozené a samozřejmé, nemusí tak být pro zaměstnance ze zahraničí. Zaměstnanci s cizí státní příslušností se mohou obrátit v rámci adaptace v České republice i na Zahraniční oddělení TUL. V Liberci se také nachází Centrum na podporu integrace cizinců (http://www.integracnicentra.cz/liberecky-kraj/), které poskytuje cizincům sociální a právní poradenství, organizuje kurzy češtiny apod.

5. Blíží se první pracovní den

Přiblížil se první pracovní den nového zaměstnance. Tímto významným dnem, nejen pro nového zaměstnance, ale pro celý útvar, Vás provede další text.