První dny nového zaměstnance na pracovišti

Stránky: E-learningový portál Technické univerzity v Liberci
Kurz: Efektivní adaptační proces - průvodce pro vedoucí pracovníky
Kniha: První dny nového zaměstnance na pracovišti
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: středa, 1. května 2024, 08.25

1. První dny nového zaměstnance

První den nástupu na pracoviště podepíše nový zaměstnanec  pracovní smlouvu a mzdový výměr, který mu předá nadřízený nebo pracovník personálního oddělení. Nový zaměstnanec by měl být informován, že na tyto osoby se může i v budoucnosti obracet ve všech záležitostech souvisejících se zaměstnaneckou a mzdovou agendou, poradit a pomoci dokážou i při nenadálé sociální tísni.

1.1. Úvodní adaptační schůzka

V prvním týdnu nástupu by se nadřízený (příp. odpovědný pracovník) a pokud je určen, tak také mentor, měli osobně setkat s novým zaměstnancem. 

Během setkání by si všichni zúčastnění měli ujasnit svoje očekávání a záměry do budoucna. Nadřízený seznámí zaměstnance s povinnostmi a úkoly, které souvisí s pracovním místem. Informuje o tom, jak bude probíhat zkušební doba, jak dlouhé bude období adaptace (doporučení zní 3 měsíce, ale bude se odvíjet od konkrétní pracovní pozice). A samozřejmě je to příležitost vyřešit případné nejasnosti. 

První krůčky v novém zaměstnání může usnadnit mentor, tedy člověk zkušený, který je schopný a ochotný poradit novému zaměstnanci a informovat ho o způsobu práce na novém pracovišti. Mentorovi může být přiznán osobní příplatek (viz intranet TUL po přihlášení - Vnitřní mzdový předpis). K přiznání osobního příplatku slouží formulář č. 2.06. „Návrh na pracovní a mzdové zařazení“ (odkaz na https://www.tul.cz/intranet-zamestnanci/vnitrni-normy-a-formulare/personalni-oddeleni).

Mentor přispívá k zefektivnění procesu adaptace a odlehčí přímému nadřízenému nového zaměstnance - je rádcem nového zaměstnance, který se na něj může obrátit se svými otázkami, doplňuje informace a znalosti potřebné pro výkon práce, sdílí svoje know-how. Mentor pomůže zaměstnanci začlenit se do pracovního týmu, seznámí jej s důležitými kontakty, pomůže při orientaci ve firemní kultuře, organizačních normách i v samotné orientaci v prostorách univerzity.

V rámci schůzky by měl být připraven i individuální adaptační plán (viz formulář Plán zapracování) a naplánovány termíny dalších adaptačních schůzek – ideálně v polovině adaptační doby (příp. v prvním měsíci) a na jejím konci. 

 

1.2. Seznámení nového pracovníka s kolegy a s pracovištěm

Plnění pracovních povinností vyžaduje spolupráci s dalšími pracovníky. Vedoucí pracoviště, příp. mentor, by měl zprostředkovat představení nového kolegy všem, s nimiž se bude pracovně i společensky stýkat. 

První den by se měl zaměstnanec seznámit s pracovištěm, dozvědět se, jakým způsobem je zajištěn přístup na pracoviště i jaké technické prostředky bude mít k dispozici. K orientaci zaměstnance je vhodné doplnit informace o tom, zda mají zaměstnanci k dispozici společné prostory (např. zasedací místnost, kuchyňku, sklad pomůcek pro výuku apod.) a jaký je režim jejich používání.

1.3. Seznámení s TUL

Nový zaměstnanec by se měl zorientovat v základní hierarchii Technické univerzity v Liberci. Pro zaměstnance, bez zkušeností s akademickým prostředím, je vhodné seznámení s TUL věnovat dostatek pozornosti. Jako základ je možné použít informace na webu TUL, kde je schéma organizační struktury univerzity, tyto informace pak doplnit o strukturu příslušného útvaru (viz např. webové stránky jednotlivých fakult apod.). 

V žádostech, podáních a návrzích musí zaměstnanec dodržovat hierarchii danou organizačním řádem univerzitní součásti, do níž příslušné pracoviště patří. 

 

1.4. Bezpečnost práce

První pracovní den vedoucí poučí nového zaměstnance o bezpečnosti práce a pravidlech ochrany před požárem a jeho následky a rizicích spojených s výkonem dané pracovní pozice. Svým podpisem na formuláři Vstupní školení BOZP a PO zaměstnanec stvrdí, že byl seznámen s pravidly a že se jimi bude řídit. Formulář je dostupný na intranetu, v části vnitřní normy BOZP a PO.

Nejedná se  o pouhou formální záležitost. Práci může nový zaměstnanec efektivně vykonávat pouze tehdy, pokud se vyvaruje zbytečných úrazů, poškození zdraví i majetku a bude dbát o dodržování pravidel ochrany před požárem a jeho následky. 

Neprodleně po vzniku pracovního poměru se na stránkách školení pro zaměstnance TUL (https://skoleni.tul.cz/) nový zaměstnanec přihlásí na všeobecné školení BOZP a PO, které pořádá referát BOZP a PO. Přihlášení funguje prostřednictvím centrálního hesla do LIANE. Na tomto školení bude zaměstnanec seznámen s obecnými informacemi o systému řízení TUL v oblasti BOZP a PO.

Pokud je zaměstnanec kuřák, je nutné jej upozornit na zákaz kouření na pracovišti a ve všech prostorách TUL. 

Pokud je potřeba na pracovišti, kam nový zaměstnanec nastupuje, používat osobní ochranné  pracovní prostředky, je nutné ho jimi vybavit. 

Pokud by došlo k pracovnímu úrazu, zaměstnanec jej musí neprodleně hlásit nadřízenému pracovníkovi a na e-mailovou adresu bozp@tul.cz. 

Na intranetu TUL, v části vnitřní normy BOZP a PO, jsou dostupné všechny potřebné předpisy a formuláře, vč. informací k poskytování osobních ochranných pracovních prostředků pro zaměstnance TUL.