Závěrečná práce

1 Postup tvorby závěrečné práce

K řadě úkonů spjatých s tvorbou závěrečné práce student využívá informační systém STAG (též IS/STAG), popř. Portál studenta (na internetových stránkách FP TUL), a v níže vyjmenovaných situacích spolupracuje s vedoucím závěrečné práce, se sekretariátem příslušné katedry a studijním oddělením FP TUL.

Etapa navržení tématu závěrečné práce
___STRUČNĚ___

Student zpracuje návrh tématu své závěrečné práce, zkonzultuje jej s vedoucím své závěrečné práce a předloží ke schválení v podobě formuláře Podklad pro zadání diplomové/bakalářské práce.


Student si od počátku studia rozmýšlí téma vhodné k vypracování své závěrečné práce.

Na některých katedrách je studentům k dispozici studijní předmět přímo určený problematice tvorby závěrečné práce (blíže viz IS/STAG). Takovýto studijní předmět seznámí studenta se základními (metodologickými, formálními, obsahovými) aspekty tvorby závěrečné práce. Na základě osvojených znalostí student formuluje návrh tématu své závěrečné práce. Výstupem často bývá tzv. projekt závěrečné práce, ve kterém student vymezuje základní charakteristiky své budoucí závěrečné práce.

Při volbě tématu závěrečné práce student respektuje tematické okruhy vypsané příslušnou katedrou.

Nejpozději dva semestry před předpokládaným odevzdáním závěrečné práce student osobně zkonzultuje jím navržené téma s vedoucím své závěrečné práce a následně vyplní v IS/STAG do data určeného příslušnou katedrou formulář Podklad pro zadání bakalářské/diplomové práce studenta. Podrobnosti o vyplnění formuláře v IS/STAG naleznete zde.

Na elektronickém schvalování studentem vyplněného Podkladu pro zadání bakalářské/diplomové práce studenta se podílí vedoucí závěrečné práce a vedoucí katedry. Posléze je Podklad postoupen ke schválení děkanovi FP TUL.


Termíny související s Podkladem pro zadání bakalářské/diplomové práce studenta určují zpravidla jednotlivé katedry FP TUL vlastním oznámením, které je v souladu s opatřením děkana č. 3/2008.


Student pracuje na závěrečné práci zpravidla tři semestry, minimálně však dva semestry od schválení Zadání bakalářské/diplomové práce děkanem.
Bez schválení Zadání bakalářské/diplomové práce děkanem nelze zahájit tvorbu závěrečné práce. Obsah schváleného zadání je nutné dodržet.


Etapa tvorby závěrečné práce

___STRUČNĚ___

Student tvoří závěrečnou práci a zapíše si předmět Bakalářská práce, resp. Diplomová práce.

Poté, co student od příslušné katedry obdrží informaci, že jeho Zadání bakalářské/diplomové práce bylo děkanem FP TUL schváleno, pokračuje v konzultacích s vedoucím své závěrečné práce a tvoří závěrečnou práci.

Bakalářská práce má rozsah vlastního textu (od úvodu do závěru včetně) zpravidla 40 normostran. Diplomová práce má rozsah vlastního textu zpravidla 70 normostran.

Poznámka
Normostrana je stránka o 30 řádcích po 60 úhozech, obsahuje tedy 1 800 znaků včetně mezer. Normostranu chápeme jako míru, pomocí níž vyjadřujeme rozsah textu. Proto se po studentovi nežádá, aby text závěrečné práce zformátoval přesně podle velikosti normostrany. Postačí, když vlastní text závěrečné práce bude mít rozsah přibližně 40násobku, resp. 70násobku, normostrany, tj. 72 000, resp. 126 000, znaků včetně mezer.

Před začátkem akademického roku, ve kterém student hodlá svoji závěrečnou práci odevzdávat, si v informačním systému STAG zapíše předmět Bakalářská práce, resp. Diplomová práce, a to na semestr, ve kterém závěrečnou práci zamýšlí odevzdat. Na semestr, ve kterém bude odevzdávat DP, si student zapíše předmět Diplomový seminář.

 

Etapa odevzdání závěrečné práce

___STRUČNĚ___

Závěrečná práce se odevzdává pouze elektronicky (v IS STAG).

Student doplní informace o své závěrečné práci do informačního systému STAG, vloží elektronickou podobu své závěrečné práce do systému STAG, opatří si písemný souhlas vedoucího závěrečné práce s jejím odevzdáním spolu se zápočtem z předmětu Bakalářská práce, resp. Diplomová práce.


Student v IS STAG potvrdí prohlášení autora závěrečné práce. Posléze doplní údaje o své závěrečné práci v IS STAG do formuláře Údaje o bakalářské/diplomové práci studenta. Podrobnosti o vyplnění formuláře naleznete zde.
Do informačního systému STAG student vloží elektronickou podobu své závěrečné práce. Pro elektronickou verzi použije formát PDF a soubor nazve pomocí zkratky typu závěrečné práce (BP, nebo DP) a uživatelského jména studenta v systému LIANE; k oddělení údajů použije tečku.
Příklad
Studentka Jarmila Uhlířová, jejíž uživatelské jméno v systému LIANE zní jarmila.uhlirova2, odevzdává diplomovou práci. Soubor, který vloží do IS/STAG, studentka nazve DP.jarmila.uhlirova2.

Pokud student vybavil svoji závěrečnou práci tzv. volnými přílohami (přílohami, které jsou z důvodů své povahy volně přiložené k závěrečné práci), vloží také tyto volné přílohy v elektronické podobě do IS/STAG (komprimované do jednoho souboru ve formátu ZIP s velikostí nepřesahující 50 MB).

Student si opatří písemný souhlas vedoucího závěrečné práce s jejím odevzdáním (postačí e-mailová zpráva vedoucího odeslaná na studijní oddělení).

Na zápočet z předmětu Bakalářská práce (DFP/BP2), resp. Diplomová práce (DFP/DP2), má student nárok pouze, pokud vedoucí závěrečné práce souhlasí s jejím odevzdáním a doporučil ji k obhajobě. (V tomto předmětu se student nepřihlašuje v IS/STAG na žádný termín. Zápočet do STAGU zapisuje studijní oddělení FP TUL.)


Etapa obhajoby závěrečné práce

___STRUČNĚ___

Student se přihlásí ke státním závěrečným zkouškám a v jejich průběhu obhajuje závěrečnou práci.

Nejpozději do data uvedeného v Harmonogramu výuky FP TUL se student přihlásí k SZZ. Učiní tak v Portálu studenta na internetových stránkách FP TUL (zde).

Student obhajuje závěrečnou práci při SZZ.