Obrázek kurzu KCH/ACH - Anorganická chemie (2022)
2022/23
Osvojit si: Trendy a vztahy vlastností prvků v periodické tabulce. Vznik a výskyt prvků. Chemie důležitých prvků, výskyt, příprava, fyzikální a chemické vlastnosti, nejdůležitější sloučeniny. Technický význam vybraných prvků a jejich sloučenin.
Obrázek kurzu KCH/ACL - Praktikum z anorganické chemie (2022)
2022/23
Osvojit si: Preparační reakce od jednoduchých ke složitějším. Separace produktů z reakčních směsí (krystalizace, filtrace, destilace, extrakce apod.). Stanovení složení a vlastností látek. Přečišťování tuhých a kapalných látek. Důraz je kladen na metodicky správné a bezpečné provádění jednotlivých operací vedoucí k co nejlepšímu výsledku jak z hlediska kvality, tak kvantity, schopnost aplikovat teoretické poznatky v praxi a vysvětlovat pozorované jevy.
Obrázek kurzu KCH/ANA1 - Anatomie člověka 1 (2022)
2022/23
Seznámení s pohybovým systémem, svalovou soustavou a řízením těchto soustav.
Obrázek kurzu KCH/ANA2 - Anatomie člověka 2 (2022)
2022/23
Seznámení s řízením činností a funkcí těchto soustav. Dýchací soustava, trávicí soustava, srdce, oběhová a lymfatická soustava, močová soustava, pohlavní soustava, endokrinní soustava, smyslová ústrojí.
Obrázek kurzu KCH/BB1 - Biologie buňky a tkání 1 (2022)
2022/23
Předmět poskytne studentům základní informace týkající se buněčné biologie a biologie tkání. V rámci přednášek a praktických laboratorních cvičení budou probírány základní principy týkající se struktury a funkce biomakromolekul, struktury a životního cyklu buněk. Dále budou studenti seznámeni s principy metod používaných v molekulární biologii. Předmět poskytne základní informace, které jsou nezbytné pro přírodovědný základ studenta a pochopení výuky v navazujících předmětech. Laboratorní cvičení jsou zaměřena na praktické procvičení a ověření znalostí studentů získaných v průběhu přednášek a studia doporučené literatury.
Obrázek kurzu KCH/BB2 - Biologie buňky a tkání 2 (2022)
2022/23
Předmět poskytne studentům rozšířené informace týkající se buněčné biologie a biologie tkání. Předmět navazuje na Úvod do biologie buňky a tkání. V rámci přednášek a praktických laboratorních cvičení budou probírány principy týkající se struktury a funkce buněk a buněčných částí, integrace buněk do tkání, mezibuněčná komunikace a interakce v rámci struktury tkání vč. interakce buněk s biomateriály. Dále budou studenti seznámeni s principy metod používaných v buněčné biologii a in-vitro testování vč. testování materiálů. Předmět poskytne informace, které jsou nezbytné pro přírodovědný základ studenta a pochopení výuky v navazujících předmětech. Laboratorní cvičení jsou zaměřena na praktické procvičení a ověření znalostí studentů získaných v průběhu přednášek a studia doporučené literatury.
Obrázek kurzu KCH/BCL - Biologie člověka (2022)
2022/23
Předmět seznamuje se zařazením člověka do biologického systému, se základy anatomie a fyziologie.
Obrázek kurzu KCH/BIC - Biochemie (2022)
2022/23
Osvojit si: Biochemii a objekt jejího zkoumání. Rozdělení organismů podle různých kriterií. Složení živé hmoty. Bílkoviny, cukry, lipidy a jejich metabolismus. Nukleové kyseliny. Biochemické děje a jejich regulace (enzymy, koenzymy, hormony). Bioenergie buněk, anabolismus a katabolismus.
Obrázek kurzu KCH/BIL - Praktikum z biochemie (2022)
2022/23
Osvojit si: přípravu biologického materiálu. Kvalitativní testy sacharidů, lipidů, bílkovin a nukleových kyselin. Detekce vitamínů. Základní metody izolace v biochemii (extrakce, chromatografie).
Obrázek kurzu KCH/BZG - Botanické, zoologické a geolog. cvičení (2022)
2022/23
Praktické seznámení s geologií, zoologií a botanikou v terénu.
Obrázek kurzu KCH/BZM - Botanika a základy mykologie (2022)
2022/23
Cílem předmětu je seznámit studenty s hlavními skupinami sinic, rostlin a hub, jejich význam pro člověka (využití v potravinářství, zemědělství a medicíně, toxiny hub a sinic) a vztahy s biotickými a abiotickými složkami prostředí. U vybraných skupin - základní charakteristika, způsob rozmnožování, výskyt, ekologický význam, systém a typické a/nebo důležité zástupce. Základních anatomické a morfologické znaků, charakteristika a funkce rostlinných orgánů, pletiv a základní typy květenství a plodů. V praktických cvičeních budou studenti pozorovat na živém nebo trvalém materiálu typické zástupce probíraných skupin. Součástí bude mikroskopické pozorování sinic, řas a hub.
Obrázek kurzu KCH/CHES - Chemie (2022)
2022/23
Osvojit si: Základy obecné a anorganické a organické chemie, názvosloví, jednoduché chemické výpočty, základní informace o surovinách a produktech chemických výrob (anorganické a organické produkty průmyslové chemie, kovy, žárovzdorné materiály, keramika, sklo) používaných ve strojírenství a příbuzných oborech. Moderní trendy v chemii pro materiálové inženýrství (kompozitní materiály, nanotechnologie a nanomateriály).
Osvojit si: Základy bezpečnosti práce a hygieny v laboratoři, základy laboratorní techniky, příprava a mísení roztoků, výpočty a přepočty koncentrací roztoků, měření pH, povrchové úpravy kovů.
Obrázek kurzu KCH/CHI - Chemická informatika (2022)
2022/23
Získání orientace v informačních pramenech, osvojení metodiky vědecké práce. Prohloubení základních schopností a dovedností z oblasti práce s počítačovou technikou a vytvoření komplexního přístupu k ní. Získání přehledu o využití různého typu software a možností počítačové komunikace v síti Internet.
Obrázek kurzu KCH/CHP - Chemie povrchů a příprava tenkých vrstev (2022)
2022/23
Osvojit si: Chemické děje probíhající na povrchu materiálů, základy koloidní chemie. Chemické modifikace povrchu materiálů. Příprava tenkých vrstev chemickou cestou a chemické aspekty fyzikálních a fyzikálně-chemických postupů přípravy tenkých vrstev.
Seminář bude zaměřen na objasnění a prohloubení znalostí o přednášené problematice a bude doplněn praktickou ukázkou přípravy vrstev metodou sol-gel.
Obrázek kurzu KCH/CHV - Chemie výživy (2022)
2022/23
Osvojit si: Chemické složení základních potravin (esenciální faktory, balastní látky, atd.). Anatomie a fyziologie trávicí soustavy člověka. Samovolné chemické reakce v potravinách. Konzervace, skladování a zpracování potravy. Mikrobiální kontaminace. Zásady správné výživy.
Obrázek kurzu KCH/CPB - Chemie polymerů a biopolymerů (2022)
2022/23
Předmět si klade za cíl seznámit posluchače se základy makromolekulární chemie. Studenti budou seznámeni s polymeračními reakcemi vedoucími ke vzniku polymerů, s hierarchickou strukturou polymerů s cílem pochopit principy chování polymerů v závislosti na jejich struktuře. Problematika je probírána na příkladech, které zahrnují běžné i speciální polymery, a to i v návaznosti na polymery, které jsou využívány pro výrobu nanomateriálů a materiálů pro medicínu. Část přednášek je věnována biopolymerům. Laboratorní cvičení jsou zaměřena na praktické procvičení a ověření znalostí studentů získaných v průběhu přednášek a studia doporučené literatury.
Obrázek kurzu KCH/CTE - Chemická technologie (2022)
2022/23
Na konci tohoto předmětu bude student rozumět principům průmyslových výrob nejdůležitějších látek. Bude mít informace o jednoduchých technologických výrobních zařízeních a aparaturách, konstrukčních materiálech a jejich využitelnost při jednotlivých výrobách.
Obrázek kurzu KCH/DPT - Didaktika přírodopisu v terénu (2022)
2022/23
Praktické seznámení s didaktikou přírodopisu v terénu.
Obrázek kurzu KCH/DPZ - Didaktika přírodopisu na ZŠ (2022)
2022/23
Cílem předmětu je získání znalostí o didaktických možnostech výuky přírodopisu na ZŠ. Cvičení jsou zaměřeny na vlastní prezentaci vedení výuky na konkrétním příkladu a inovativních přístupech k didaktice jednotlivých témat.