Níže uvedené úryvky textů obsahují různé stylizační chyby a nedostatky. Pokuste se je najít a opravit.
Pokud v textech narazíte i na jiné chyby, opravte je pochopitelně také.
Výsledky můžete porovnat s přiloženým řešením.


  1. „Relativně větší škody mohly způsobit čtyři spadlé stromy na různých místech kraje na zaparkovaná vozidla, v nichž ale nebyli lidé,“ uvedl Kůdela. 

  2. Jsou to docela obyčejné děti s na první pohled nepatrným handicapem.

  3. Každý, kdo chce v oboru ekonomie získat širší vzdělání, a tím i přehled o hospodářských vztazích mezi lidmi, tomu je tato příručka nejlepším pomocníkem.

  4. Kolínský dóm je nejstarší a největší evropskou katedrálou, avšak vyfotografovat jej bez v bezprostřední blízkosti stojícího nádraží není lehkým úkolem.

  5. „Docházelo k bossingu, kterého se na mé klientce dopustilo pět zaměstnanců, kdy na ni křičeli, ať se vrátí do blázince a odejde z místa,“ řekla serveru advokátka pracovnice ministerstva Lucie Hrdá. Problémy vyvrcholily podle ní, když zmíněná pracovnice navázala vztah se svým šéfem Vančou. „To vyvrcholilo sexuálním násilím. Pak ji údajně přesvědčoval, že se nic nestalo,“ dodala Hrdá.

  6. Manžele Kottovy soud poslal do vězení nejdříve na šest let za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy Žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun, když sedm milionů dali Rathovi

  7. Tento teploměr je velmi šikovný, když nechce lepit nic na okna.

  8. Rozhledna na Hamštejně bude 22 metrů vysoká a vyšplhat budou muset na ochoz návštěvníci po 121 schodech. Stavba je kombinací oceli a dřeva, kdy byl použit sibiřský a evropský modřín. (…)
    „Nápad na postavení rozhledny má asi desetiletou historii, kdy se její výstavba měla uskutečnit v rámci česko – německého projektu. Nakonec ale nápad skončil v šuplíku. Oprášil se teď a projekt znovu uvedl k životu ještě bývalý starosta,“ popsal současný starosta Koberov Pospíšil. 

  9. Do pozice nejvyššího velitele generálplukovník Židko nastoupil v květnu, když jeho předchůdce Aleksandr Dvornikov v této funkci vydržel jen dva měsíce.

  10. Ukrajinský velvyslanec v Arménii Oleksandr Senčenko zemřel, když se utopil v jezeru Sevan. Informuje o tom portál RBK Ukrajina.

  11. „Věrohodnost tohoto svědka bude v průběhu dalšího řízení posuzována v kontextu dalších opatřených důkazů, když orgány činné v trestním řízení si jsou samozřejmě kriminální minulosti svědka vědomy,“ podotkl státní zástupce Štěpánek.

  12. Víte, že v České republice dojde průměrně každých 5 minut k dopravní nehodě, které si ročně vyžádají až 24 000 zraněných?

  13. V pátek 13. září se čtyřicet minut po dvacáté hodině stala v Jablonci nad Nisou v ulici SNP dopravní nehoda. Dosud neustanovený řidič jel touto ulicí s vozidlem zn. Škoda Felicia černé barvy ve směru na centrum města, kde z nezjištěných příčin vyjel v pravotočivé zatáčce vlevo mimo komunikaci, poté přední částí vozu narazil nejprve do oplocení přilehlého domu a následně ještě do plynoměru. Řidič z místa nehody ujel směrem do centra města, aniž by událost nahlásil tak, jak mu to ukládá zákon.

  14. Velmi dobrou práci odvedli liberečtí kriminalisté, kdy se jim podařil objasnit zvlášť závažný zločin krádeže 52letého muže, který poškozené firmě způsobil škodu za více jak 647.000,- Eur, což v přepočtu na koruny je více jak 16 miliónů. Jako důvod svého činu obviněný uvedl tíživou finanční situaci.

  15. „Směrem na Prahu na kilometru 33 došlo k mimořádnému, ale opravdu silnému spadu sněhu z jednoho mraku. Nicméně jsme sledovali tento mrak už z Německa a včas a dopředu jsme provedli takzvané podsypání. Nicméně tím, že došlo k mimořádnému spadu sněhu, který lze skutečně nazvat bílou tmou, řidiči nepřizpůsobili rychlost,“ popsal pro Radiožurnál mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

  16. Autor trestního oznámení v kauze Čapí hnízdo Tomáš Kapler vnímá současné dění kolem Andreje Babiše mladšího za nepříliš podstatné.

  17. Jeho bezejmenný hrdina není plnohodnotnou postavou ve smyslu živoucího lidského typu – spíše jej lze označit za jakéhosi „muže bez vlastností“, ocitajícím se bez většího vlastního přičinění na místech, kde je zmiňovaná problematika pociťována nejpalčivěji.

  18. Cineplex dává přednost tvorbě studií, „která rozumí a oceňují tradiční způsob distribuce“, jak v e-mailu vysvětlila mluvčí společnosti.

  19. Pan Trump „záměrně vyvolal, podnítil, řídil a napomáhal“ k tomu, aby dav napadl budovu a pracovníky uvnitř, uvádí žaloba, Cituje také Trumpův proslov ke shromážděným krátce před útokem na Kapitol a uvádí, že Trump neudělal nic, aby násilnosti zastavil.

  20. Jak se ale později ukázalo, dobře míněnými radami se sám rozhodně držet nehodlal.

  21. Když se v Buči, městu ležícímu asi 25 kilometrů západně od Kyjeva, našla mrtvá těla náhodně ležící po ulicích a naházená v hromadných hrobech, považovala se situace za náhodný masakr způsobený ruskými vojáky.

  22. Evropská unie se dlouhodobým závazkům podle Gavora snažila v poslední době vyvarovat, protože byly méně cenově výhodné než nákupy na volném trhu.

  23. Ona sama na takový vztahový model nemá jasno.

  24. Za druhou událost můžeme zmínit to, že autorka ztotožnila svou hlavní hrdinku Hanu, se skutečným příběhem své babičky, která sama během epidemie onemocněla a vypadla z okna.

  25. Bezrámové (vrtané) brýle – brýlové čočky tvoří spojovací článek mezi stranicemi a nosníkem, které jsou zde připevněny pomocí šroubků. Tento typ obruby je velice citlivý na nesprávnou manipulaci – je nutné brýle sundavat i nasazovat zásadně oběma rukama a nezbytným doplňkem musí být tvrdé pouzdro na brýle.
    Tvrzení – povrchová úprava, která se používá na plastové čočky, snižuje náchylnost povrchu čočky poškrábáním. 

  26. Spojené státy dodají Ukrajině munici s ochuzeným uranem, určeným pro tanky Abrams.

  27. Pomáhá jim lépe si představit a porozumět Liberci a jeho okolí.

  28. Podle ruské okupační správy zasáhli Ukrajinci ráno most mezi Krymem a Chersonskou oblastí čtyři ukrajinské rakety.

  29. Umerov patří k občanům Ukrajiny, kteří se narodili mimo její území. Jeho krymskotatarské předky na konci čtyřicátých let deportoval sovětský vůdce Josif Stalin z Krymu, který Tatary obvinil z kolaborace s nacistickým Německem.

  30. Bohužel, přepych původního rukopisu nám zůstal odepřen – dílo máme k dispozici pouze v opisech, jehož nejstarší dochovaná verze spadá do třináctého století.

  31. Pozor na podvodné e-maily varujícími před zrušením účtu či vyzývajícími k aktualizaci.

  32. V severských státech se také inspiroval při hledání nového využití těchto opuštěných lehkých opevněních.

  33. Česko-japonský tlumočník Hayato Okamura je ve sněmovně od roku 2021, kde se potkává se svým bratrem Tomiem, který stojí v čele opoziční SPD. Tehdy mu ke zvolení pomohly preferenční hlasy.