Téma cvičení

požadavky k zápočtu

1.

Výrobní proces

  • Základní pojmy z prezentace: např. TPV, konstrukční příprava výroby, Technologická dokumentace, Konvenční a nekonveční způsoby spojování – vyjmenovat, jaký spoj vzniká, způsoby oddělování atd.

2.

Oděvní materiály

 

  • zpracovatelské vlastnosti
  • užitné vlastnosti
  • plošná hmotnost (výpočet)
  • jemnost šicí nitě (výpočet)
  • jádrová šicí nit

3.

Konstrukce oděvů

 

  • horizontální a vertikální roviny (značení + zakreslení do postavy a střihu)
  • konstrukční síť
  • tělesné rozměry
  • velikostní sortiment a rozměry nutné pro jeho určení u žen, mužů, a dětí
  • střih

4.

Polohování

 

  • střihová šablona
  • polohování
  • polohový plán, jednopoloha, vícepoloha
  • stupeň výtěžnosti (definice a výpočet)

5.

Nakládání materiálů

Oddělování střihových součástí

 

  • definice: nakládání, textilní nálož, celkový odpad, technologický a nadtechnologický odpad
  • způsoby nakládání (popis, schematické zakreslení)
  • technologický a nadtechnologický odpad (výpočet)
  • hmotnost nálože (výpočet)

6.

Spojovací proces, strojní šicí jehla

 

  • konvenční a nekonvenční způsoby spojování
  • strojní šicí jehla (nákres, popis)
  • systém jehly, jemnost jehly
  • hroty jehel (druhy + použití + značka)
  • ústrojí zachycení smyčky pro vázané a řetízkové stehy

7.

Spojovací proces, stehy, švy

 

  • definice: steh, šev, základní rozdělení stehů (ruční, vázané, řetízkové – jednonitné a vícenitné) + zakreslení
  • vlastnosti vázaných a řetízkových stehů
  • třídy stehů dle normy  ISO 4915
  • charakteristika jednotlivých tříd stehů
  • schematické nákresy stehů
  • praktické použití na výrobku
  • třídy švů dle normy ISO 4916
  • charakteristika jednotlivých tříd švů
  • schematické nákresy švů
  • praktické použití na výrobku

8.

Podlepování

Technologie oděvní výroby

  • podlepování, parametry podlepování, Mesh
  • výztužná vložka, rozdělení výztužných vložek
  • typy podlepování (jednoduché podlepování, dvojité podlepování, sendvičové s podlepovací vložkou uvnitř, sendvičové s podlepovací vložkou vně)
Last modified: Friday, 18 February 2022, 11:59 AM