1. K čemu slouží hodnocení pracovníků a proč hodnotit

1.1. Proč hodnotit pracovníky

Hodnocení pracovníků by mělo být nedílnou součástí personálního řízení útvaru/instituce, mělo by probíhat pravidelně a přispět k rozvoji pracovníků TUL, motivaci a řízení jejich pracovního výkonu v návaznosti na cíle a kulturu daného pracoviště a instituce.

Pravidelné hodnocení pracovníků TUL poskytuje obousměrnou zpětnou vazbu, a to jak směrem od nadřízeného k podřízeným, tak i opačně, od podřízených směrem k nadřízenému. Zpětnou vazbu je třeba poskytovat v každé fázi kariéry pracovníka na TUL. Hodnocení by mělo být navázáno na další oblasti, jako je rozvoj pracovníka, kariérní růst či sloužit jako podpůrný nástroj pro odměňování (může sloužit jako podklad pro odůvodnění variabilní složky mzdy v rámci odměňování). Na základě identifikovaného prostoru pro rozvoj může hodnocení pomoci při výběru konkrétních vzdělávacích aktivit či individuálního profesního růstu.

 Aplikace „Hodnocení a rozvoj pracovníků TUL“ je nástrojem, díky kterému je možné hodnocení realizovat a slouží jako podpora strukturovaného systému hodnocení a rozvoje pracovníků.

Přístup při hodnocení by měl být individualizovaný. Někomu je potřeba přímo navrhnout další rozvoj odborných znalostí a dovedností, aby se dostal na požadovanou úroveň pracovního výkonu. Jiného pracovníka je potřeba stabilizovat, nebo připravit opatření na prevenci vyhoření.