2. Vývoj průmyslu

2.1. Na cestě od 1. průmyslové revoluce

Radikální a hluboké změny v hospodářských vztazích a technologických podmínkách (Jandourek, 2012), to je průmyslová revoluce, neboli industrializace. Jedná se o kontinuální, dlouhodobý a komplexní proces, při kterém dochází nejen k přeměně ekonomiky, ale i ke změnám ve společnosti. 

Revoluce znamená, že se převratným způsobem a náhle mění celá společnost se vším, co k ní patří. Technologické inovace a postupy se začaly využívat jak v průmyslové výrobě, tak i v domácnostech. Nové výrobní technologie přinesly přímo revoluční změny v pracovních podmínkách a životním stylu lidí. Revoluce se zásadním způsobem dotýká všech lidí, každého z nás, což je patrné i v dnešní době. 

V rámci společenských změn došlo k posílení státní moci, protože se tradiční struktury (stavy, domácí hospodaření) rozpadly, zvyšovala se dělba práce, rozvíjela se infrastruktura (dopravy, komunikace). Růst vlivu mocných skupin mělo za následek vznik sociálních hnutí, která určovala život společnosti po celé 20. století.

Z hlediska struktury ekonomiky se postupně měnil podíl průmyslu v hospodářství a na zaměstnanosti. 

Industrializaci lze etapizovat na jednotlivé průmyslové revoluce, o kterých se dozvíte v dalším textu. Jaké jsou klíčové prvky průmyslových revolucí, které poznamenaly vývoj společnosti? Rychlý přehled poskytne následující obrázek.

 

Obr. Od historie po současnost

Během průmyslové revoluce začalo sice lidstvo objevovat svůj nový potenciál, ale zároveň odstartovalo proces postupného ničení planety, který se bohužel dodnes nepodařilo zastavit.