2. Vývoj průmyslu

2.4. Třetí průmyslová revoluce

Třetí průmyslová revoluce je charakterizovaná automatizací, elektronikou a rozvojem informačních technologií. Přinesla automatizaci výrobních linek s využitím počítačové techniky. Její počátek nelze určit jednoznačně, neboť obdobně jako byl přechod od používání parní energie k elektrické spojitý (nikoli skokový), daný postupným technickým vývojem, také přechod od mechanické výroby k automatům byl výsledkem delšího vývoje. 

Přibližně se jedná o konec 20. století, nejčastěji je jako počátek tohoto období uváděn rok 1969, kdy byl vyroben první programovatelný logický automat (Programmable Logic Controller, PLC). Jeho vývoj je opět spojen s výrobou automobilů, a to s firmou General Motors. Zde se začali počátkem 60. let zabývat myšlenkou, že by bylo vhodné nahradit reléové řídící systémy s pevnou logikou počítačovými systémy, které by byly schopné pružněji reagovat na potřebné změny ve výrobě, tedy pružnými automatizačními systémy.

V roce 1968 vyhlásila společnost General Motors soutěž na dodávku počítačového řízení pro své výrobní závody, v níž zvítězila společnost Bedford Associates, která první PLC také vyrobila. PLC (později se začalo používat též označení Programmable Automation Controller, PAC) je v podstatě relativně malý průmyslový počítač, používaný pro automatizaci procesů v reálném čase, tedy k řízení strojů nebo výrobních linek v továrně. Z původně relativně malých počítačů pro automatizaci se postupně vyvinuly výkonné řídící systémy.

Vznikají nové výrobní postupy (např. 3D tisk) a široká škála internetových služeb, které usnadňují výrobu i sdílení informací mezi podniky i jednotlivci. Komunikaci a sdílení dat podporují chytré telefony a dotyková zařízení.

V tomto období se začaly vyvíjet nové progresivní materiály s vysokou pevností a houževnatostí a vynikajícími fyzikálními, mechanickými i chemickými vlastnostmi. Rozšiřují se alternativní zdroje energie - pro výrobu elektřiny se využívá solárních ohřevů, fotovoltaiky, okna obsahující fotovoltaické nátěry s nanočásticemi. 

Oproti předchozím trvala zase kratší dobu.