3.5 Závěrkové účty

Závěrkové účty slouží k  důslednému oddělení procesu uzavírání účetních knih a uzavřeného účetního systému od vyhotovení účetních výkazů. Napomáhají k přechodu mezi syntetickými účty, rozvahou (tj. účetní výkaz, který podává informace o majetku účetní jednotky (aktiva) a zdrojích krytí tohoto majetku (pasiva), viz 5. téma) a výkazem zisku a ztráty (tzv. výsledovkou, což je účetní výkaz, který podává informace o výsledku hospodaření účetní jednotky, viz 6. téma) .

Mezi končícím a nastávajícím účetním obdobím je nutné zajistit a dodržet zásadu bilanční kontinuity. Ta je založena na principu, že konečné stavy rozvahových účtů, které byly zjištěny k poslednímu dni účetního období, jsou převedeny do následujícího období jako počáteční stavy účtů v nově otevíraných účetních knihách.

Závěrkové účty zároveň slouží k dodržení podvojnosti a souvztažnosti účetních zápisů při otevírání a uzavírání jednotlivých účtů.

  • Účet 701 – Počáteční účet rozvažný. Slouží k přenosu počátečních zůstatků aktiv a pasiv na rozvahové účty. Zároveň umožňuje dodržení zásady podvojnosti a souvztažnosti účetních zápisů.
  • Účet 702 – Konečný účet rozvažnýSlouží k převedení konečných zůstatků rozvahových (tj. aktivních a pasivních) účtů. Zároveň umožňuje dodržení zásady podvojnosti a souvztažnosti účetních zápisů. Jedná se o první souhrnnou informaci o aktivech a pasivech, na základě které je možné sestavit rozvahu.
  • Účet 710 – Účet zisku a ztráty. Slouží k převedení konečných zůstatků výsledkových (tj. nákladových a výnosových) účtů. Zároveň umožňuje dodržení zásady podvojnosti a souvztažnosti účetních zápisů. Jedná se o první souhrnnou informaci o nákladech a výnosech, na základě které je možné sestavit výkaz zisku a ztráty.