3.8 Směrná účtová osnova a účtový rozvrh

Směrná účtová osnova umožňuje třídit účetní zápisy do stejnorodých skupin dle ekonomického obsahu.  Na základě této osnovy si podnikatelský subjekt sestaví vlastní účtový rozvrh. Směrná účtová osnova je tříděna do jednotlivých účtových tříd, účtových skupin, popřípadě syntetických účtů a je pro daný typ účetního subjektu závazná. Dle současně platné české účetní legislativy pro podnikatele (vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví) je směrná účtová osnova závazná do úrovně účtových skupin.

Účtový rozvrh je seznam účtů, které bude účetní jednotka požívat při vedení účetnictví. Rozvádí a konkretizuje směrnou účtovou osnovu na podmínky a požadavky účetní jednotky. Obsahuje jednotlivé syntetické a analytické účty. Každý účet má svůj číselný kód (číslo účtu) a svůj název, jenž charakterizuje jeho obsah. Vzorový účtový rozvrh pro podnikatele zpracovaný do úrovně syntetických účtů - viz Obr. 3.4.

Syntetický účet je označen třímístným číslem dle následujícího klíče: V pořadí první číslice zleva vyjadřuje číselné označení účtové třídy, první dvojčíslí zleva značí účtovou skupinu a prvním trojčíslím se značí syntetický účet. Například číselný kód 112: 

  • 1 - první číslice zleva označuje značí, že jde o Účtová třída 1 - Zásoby,
  • 11 - první dvojice čísel zleva znamená, že jde o účtovou skupinu 11 - Materiál,
  • 112 - celé trojčíslí znamená, že jde o syntetický účet 112 - Materiál na skladě.

Následující číselná posloupnost již představuje analytické členění, které je kombinací kódů, které představují požadavky daného subjektu na podrobnost informací o dané položce (viz oddíl 3.7).