1.8 Externí uživatelé účetních informací

Obchodní partneři: dodavatelé, odběratelé. Dodavatele zajímá, zda je firma schopna hradit své závazky včas a v plné výši, její dlouhodobá stabilita. Obdobné je to i z pohledu odběratelů – především pokud se jedná o dlouhodobé smlouvy, potřebují vědět, že jejich dodavatelé dostojí svým závazkům. Tito uživatelé se zajímají hlavně o likviditu podniku, pokud podnik vykáže problémy, pak i o solventnost (tj. o relativní přebytek hodnoty aktiv nad hodnotou pasiv).

Zaměstnanci. Zaměstnanci jsou též uživateli účetních dat – jsou jim zprostředkovávány obvykle jejich zástupci (např. odbory). Z nich mohou usuzovat o jistotě svého zaměstnání a o sociální a mzdové stabilitě.

Banky a jiní věřitelé. Nežli se tito uživatelé rozhodnou podniku zapůjčit peněžní prostředky, ověřují, zdali podnik bude schopen splácet za stanovených podmínek, tedy prověřují jeho finanční stav na základě údajů z účetnictví, zdali má odpovídající záruky za půjčky. K tomu často využívají různé finanční ukazatele, jako je likvidita, dlouhodobá solventnost, stabilita peněžních toků a budoucích příjmů.

Stát a jeho orgány. Účetnictví v mnoha státech (např. Itálie, Francie, Česká republika) slouží jako podklad pro stanovení daňových povinností, tedy příjmové strany státní pokladny. Dále stát využívá účetní informace pro účely statistiky, kontrolu plnění daňové povinnosti či monitorování vládní politiky, aj. Státními orgány využívajícími účetní informace jsou finanční úřady, zdravotní pojišťovny, správy sociálního zabezpečení a další.

Analytici, daňoví poradci, účetní znalci. Zajímají se nejen o výsledné hodnoty, ale zkoumají finanční hospodaření do hloubky z důvodů odhalení nedostatků a doporučení jejich odstranění ještě před uzavřením účetního období.

Konkurenti. Konkurenci jde o získání srovnatelných údajů k posouzení vlastní výkonnosti a postavení na trhu. Jedná se především o různé finanční ukazatele, jako jsou například absolutní ukazatele (např. velikost ročních tržeb, zisk, hodnota zásob apod.), poměrové ukazatele (např. ukazatelé rentability, likvidity, aktivity), trendy, solventnost aj.

Burzovní makléři. Aby byli úspěšní při obchodování s cennými papíry, sledují v průběhu celého období finanční situaci jejich emitentů. Informace z účetnictví jim mají pomoci při rozhodování v obchodech s cennými papíry a o skladbě portfolia.

Veřejnost. Tuto skupinu vede ke sledování účetních informací řada důvodů. Mezi ně patří například monitorování toho, zdali činnost podniků kladně či záporně působí na rozvoj a životní prostředí daného regionu. Široká veřejnost též sleduje výsledky těch společností, které jsou kótovány na veřejných burzách a  jejichž cenné papíry jsou poptávány ve větší míře.

Ostatní. Uvedený výčet není vyčerpávající. Mezi další uživatele lze jmenovat univerzity, výzkumné instituce, novináře.