1.6 Cíle a obsah finačního a manažerského účetnictví

Management podniku, aby mohl úspěšně řídit podnikovou činnost, má na účetnictví své specifické požadavky; to mělo za následek, že vedle finančního účetnictví (dále FU) vznikl systém manažerského účetnictví (dále MU).

Odlišnosti obou systémů můžeme spatřovat v:

  • Obsah. FU zachycuje především informace o vztahu podniku s vnějším okolím, zveřejňuje souhrnné informace širokému okruhu uživatelů, a to nejen uvnitř podniku, ale rovněž i externím uživatelům a poskytuje informace o podniku jako celku, o výši a struktuře majetku a zdrojích jeho krytí, o nákladech, výnosech, výsledku hospodaření. Cílem MU je poskytnout široké spektrum ekonomických informací určených pro management podniku pro efektivní řízení v rámci podniku. Je zaměřeno užší segment v podniku (na zakázku, hospodářské středisko či podle hierarchie odpovědnosti v daném podniku). Hlavním obsahem je souhrn informací z různých ekonomických oblastí: nákladové účetnictví, kalkulace vlastních nákladů na výkony, soustava rozpočtů, vnitropodniková statistika, operativní evidence.
  • Míra regulace. FU je založeno na dodržování určitých zásad, principů oceňování, metodických postupů, standardů a podléhá jistému stupni regulace (v ČR je tato regulace poměrně silná, neboť jde o regulaci prostřednictvím legislativy). V MU není nutné dodržovat obecně uznávané účetní zásady nebo standardy - zjišťování a zaznamenávání ekonomických informací je různorodé a je plně v kompetenci daného subjektu.
  • Způsob zjišťování a zachycování účetních informací. Systém FU je založen na tom, že zachycuje ekonomické informace, které jsou výsledkem dějů minulých; každá operace musí být doložena účetním dokladem (jež musí splňovat dané náležitosti). V MU se pracuje s odhady (ve formě plánu, rozpočtu), které se následně porovnávají se skutečně dosaženým stavem, vyčíslují se odchylky mezi plánem a skutečností a následně se analyzují se příčiny jejich vzniku.
  • Měrná jednotka. FU zachycuje pouze informace měřitelné v peněžních jednotkách. MU používá jak peněžní jednotky, tak jednotky naturální.
  • Časový interval. Subjekty jsou povinny v rámci FU vyhotovovat a zveřejňovat tzv. účetní závěrku (tj. fianční výkazy a přílohy k nim) periodicky - zpravidla ročně, vždy po skončení účetního období. V MU se sestavují zprávy a různé přehledy dle potřeb manažerů, mohou být v pravidelných intervalech (týden, dekáda, měsíc, čtvrtletí) či nepravidleně.
  • Uživatelé. FU slouží širokému okruhu uživatelů (viz oddíl 1.4) uvnitř i vně podniku. MU je určeno výhradně interně pro manažery podniku, kteří na jeho základě provádějí svá rozhodování.
  • Spolehlivost. FU poskytuje informace vysoce spolehlivé díky regulaci, dodržování zásad, principů, účetních postupů, užívání metodických nástrojů, a proto jsou jeho informace porovnatelné v prostoru i čase. MU obsahuje jak přesné a podrobné informace, tak je zde zahrnuto velké množství odhadů, a tím je velmi snížena srovnatelnost dat.