6.3 Výkaz zisku a ztráty

Hlavním úkolem výkazu zisku a ztráty (výsledovky) je informovat o finanční výkonnosti podniku. Příčinou vzniku tohoto výkazu bylo to, že rozvaha je sice schopna vyjádřit výsledek hospodaření, ale její vypovídací schopnost o této položce je nízká. Výkaz zisku a ztráty slouží především ke zjišťování výše, způsobu tvorby a složek výsledku hospodaření. Podstatou výkazu je následující vztah:

Výnosy (tržby) - Náklady = Výsledek hospodaření (+ zisk / - ztráta)

Výsledovka tedy podrobně informuje o nákladech a výnosech jednotlivých činností podniku v daném časovém období a jejich porovnáním zjišťuje dosažený výsledek hospodaření. V souvislosti s tvorbu výkazu zisku a ztráty je velmi důležité dodržování akruálního principu, věcné a časové shody nákladů s výnosy. Z hlediska formy směrnice EU umožňuje sestavení horizontálně či vertikálně podle druhu či účelu vynaložených provozních nákladů. Horizontální forma spočívá v tom, že náklady a výnosy, které účetní jednotka vykazuje, stojí odděleně proti sobě. Lze tak porovnávat celkové náklady s celkovými výnosy, případně lze provést členění na jednotlivé skupiny. V účetní praxi tomu je zpravidla nejčastěji na provozní, finanční a mimořádné. Uvedená technická forma je jednoznačně vhodná pro pochopení vazeb, které lze nalézt mezi jednotlivými účetními výkazy. Vertikální forma je založena na principu, že výsledovka vzniká tak, že se od celkových tržeb odečítají postupně náklady jednotlivých účelových vynaložení, přičemž v typickém výkazu zisku a ztráty tvoří náklady na prodané zboží hlavní položku nákladů. Česká legislativa akceptovala pouze vertikální vzory výsledovky.

Výsledek hospodaření

Jednou ze základních snah podnikatele je dosažení kladného výsledku hospodaření. Výsledovka je uspořádána tak, aby umožnila vyčíslit provozní výsledek hospodaření (před zdaněním), výsledek hospodaření z finančních operací (před zdaněním), výsledek hospodaření za běžnou činnost po zdanění, mimořádný výsledek hospodaření po zdanění a celkový výsledek hospodaření za účetní období před zdaněním i po zdanění daní z příjmu. Zdaněný celkový výsledek hospodaření se pak musí shodovat s výsledkem hospodaření uvedeným v rozvaze.

  • Výsledek hospodaření z provozní činnosti (je u převážné  většiny podniků výrobních, obchodních i v oblasti služeb tvořen základními, opakujícími se činnostmi. V případě výrobního podniku jej tvoří především tržby za prodej vlastních výrobků a služeb po odečtení nákladových položek (spotřeba materiálu, energie), osobních nákladů (mzdy, sociální pojištění a další osobní náklady), daní a poplatků. Dále se může jednat např. o placené úroky z prodlení a přijaté úroky z prodlení apod.),
  • Výsledek hospodaření z finančních operací (souvisí se zvoleným způsobem financování podniku (tj. strukturou zdrojů krytí) a s jeho finančními transakcemi. Jde například o rozdíly mezi tržbami z prodeje cenných papírů a vkladů, která se poměřuje s hodnotou nákladů na tyto prodané cenné papíry a vklady (tzv. souměřitelné položky). Dále jde především o jednostranné výnosy či náklady (úroky z dluhopisů a poskytnutých půjček, úroky z vydaných dluhopisů)),
  • Výsledek hospodaření z mimořádných operací (v průběhu činnosti podniku se mohou vyskytnout mimořádné události, tj. nahodilé nebo neobvyklé. Týká se to např. škod v důsledku živelných pohrom, mank a přebytků na majetku apod.).