3.13 Opravy chybných účetních záznamů

Dle § 8 zákona o účetnictví jsou účetní jednotky povinny vést účetnictví správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné a způsobem zaručujícím trvalost účetních záznamů.

 Chyby v záznamech mohou vznikat z následujících příčin:

  1. nedostatečnost účetních dokladů (např. neobsahují veškeré požadované náležitosti),
  2. špatný účetní postup, tzn., že je zvolen: a) nesprávný účet, b) nesprávná částka (vyšší či nižší), c) nesprávná strana účtu.

 Opravy účetních záznamů

  1. nesmějí vést k neúplnosti, neprůkaznosti, nesprávnosti, nesrozumitelnosti nebo nepřehlednosti účetnictví,
  1. musí zajistit určení osoby odpovědné za provedení opravy, okamžiku jejího provedení a obsahu účetního záznamu jak před opravou, tak po ní.

Způsoby provedení opravy:

1)     bezdokladový způsob (přeškrtnutí chybného údaje tak, aby původní zápis byl čitelný; je třeba označit datem opravy a podpisem osoby, která opravu provedla; zásadně neužívat gumování, přelepování, zamazávání opravným lakem),

2)     dokladový způsob (tzn., že bude proveden opravný účetní zápis):

a.         doplňkový účetní zápis,

b.         „storno“ zápisu – úplné, částečné,

c.         zpětný převod,

d.         převod z účtu na účet.

Doplňkový účetní zápis je vhodný v případě, že v účetních knihách byla zaúčtována nižší částka než ta, která byla uvedena na účetním dokladu. Opravný zápis bude proveden ve stejné souvztažnosti jako původní, částka bude představovat rozdíl mezi částkou uvedenou na dokladu a v původním chybném zápisu.

 „Storno“ zápisu – úplné, částečné. Storno představuje záporný zápis vzhledem k původnímu (chybnému) zápisu. Opravný zápis bude proveden ve shodné souvztažnosti vzhledem k původnímu záznamu, částky budou zapsány v záporné hodnotě. Vhodné, pokud chceme chybný zápis zrušit zcela (úplné storno), či zda chceme snížit původní hodnotu chybně uvedeného záznamu (částečné storno).

 Zpětný převod. Ke zrušení zápisu se užije obrácená souvztažnost vzhledem k původnímu chybnému záznamu, tím dosáhneme správných zůstatků na obou účtech, na kterých bylo účtováno. Nevýhodou tohoto způsobu opravy je to, že hodnota chybného zápisu navýší obrat na jedné straně účtů a opravou tohoto zápisu se navýší obrat i na opačné straně účtů. Vhodnost užití této metody podobně jako u storna.

 Převod z účtu na účet. Pokud chceme zrušit zápis pouze na jednom účtu z daného podvojného zápisu. Metoda, která má podobný efekt jako zpětný převod, avšak pouze u jednoho (chybně zvoleného) účtu. Například nakoupili jsme materiál za hotové, chybně jsme zaúčtovali na vrub účtu zboží a správně ve prospěch účtu pokladna. Opravný zápis bude proveden na vrub účtu materiál a ve prospěch účtu zboží.