7. Plánování výrobního procesu

7.3. Plánování výrobních kapacit

Výrobní kapacita je maximální objem výroby, který může být v dané výrobní jednotce, na daném zařízení či stroji, při dané technologii vyroben za stanovenou dobu.

Je potřeba zdůraznit, že celková kapacita výrobní jednotky není dána prostým součtem kapacit jednotlivých složek, ale je ovlivněna např.:

  • disponibilním počtem strojů a zařízení, jejich výkonem,

Některé z výše uvedených pojmů, vč. výpočtů výrobní kapacity, budou zmíněny v dalších tématech.

Úkolem řízení výroby je sladit výrobní kapacitu a kapacitní poptávku. Cílem je plné (stoprocentní) využití dostupných kapacit - neměly by vznikat ani úzká místa, ani by nemělo docházet k chodu naprázdno. Využití výrobních kapacit výrazně ovlivňuje ekonomiku výrobních procesů. 

K vybilancování kapacit lze využít:

  • přizpůsobení výrobních kapacit,

Přizpůsobení kapacit znamená zvýšení nebo snížení kapacit, a to změnou směnnosti, počtu pracovníků, zásahy do přesčasové práce, změnami ve vybavení dlouhodobým hmotným majetkem atd.

Přizpůsobení vytíženosti se děje zvýšením či snížením vytížení. Zvyšení je možné dosáhnout pomocí využití rezervních pracovišť, racionalizací údržby a oprav, dodatečnými zakázkami atd. Naopak snížení je možné využitím subdodávek, či změnou termínů.