Za nejstarší textilii je považována tkanina z lýkových vláken pocházející z doby kamenné (cca 5000 let před naším letopočtem). Několik tisíciletí nebyla lidstvu známá vlákna jiná než přírodní. Teprve koncem 70. let 19. století se objevuji první pokusy o výrobu chemických vláken: 1894 – průmyslová výroba viskózy (Anglie, Charles Frederick Cross, Edward John Bevan a Clayto Beadle); 1928 – patentováno vlákno polyesterové (Británie, International General Electric); 1938 – prezentováno polyamidové vlákno (USA, DuPont).

Na rozdíl od přírodních vláken jsou chemická vlákna v podélném a příčném směru stejnoměrná, často jsou kruhového průřezu. V posledních letech ale velkého „boomu“ zažívají vlákna určená k výrobě vysoce funkčních textilií. Používají se často mikrovlákna, nebo speciální modifikované druhy chemických vláken – různě profilované. Mezi nejznámější patří, například, Moira TG 900® (Obr. 1) nebo COOLMAX® (viz Obr. 2 – čtyř nebo šestikanálková polyesterová vlákna).

 Obrázek 1: Průřez vláknem MOIRA TG 900®

 Obrázek 2: Průřez vláknem COOLMAX®

 

Věděli jste, že vlákno Moira TG 900® je český vynález? Nápad na funkční textilii, která bude odvádět kapilární vlhkost od těla člověka, a tak zajisti pocit komfortu, přišel od zakladatele firmy Alae Lupuli Mario Vlčka. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem chemických vláken Svit bylo vynalezeno a v roce 1996 patentováno polypropylenové vlákno s originálním pětilaločným průřezem. Název patentovaného vlákna se postupně stal synonymem funkčního prádla MOIRA.    

Další velice významný vynález z oblasti chemických vláken pochází přímo z naší fakulty – z Katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů! Tým pod vedením prof. Oldřicha Jirsáka v roce 2004 patentoval princip elektrostatického zvlákňování polymerů z válce a tím nastartoval průmyslovou výrobu nanovláken ve světě.

Další strmě se vyvíjecí skupinou chemických vláken jsou vlákna speciální (vysoce pevná, nehořlavá, optická, elektro vodivá apod.). I k této oblasti naší fakulta přispěla. Vědecký tým Katedry textilních materiálů v roce 2014 patentoval optická vlákna vyzařující světlo do stran. Vlákna zabudovali do textilní lemovky a napojili na zdroj světla. Tímto se umožnilo jejich využití v textilních výrobcích a brašnářství jako náhrada reflexním prvkům.