Ze začátku sběr vlny bolel.

Ačkoliv k domestikaci ovcí došlo před 9000 až 11000 lety, první vlněné oděvy jsou datovány do  4. tisíciletí př.n.l. – tj. konec doby železné. V té době nůžky ještě neexistovaly, a tak vlna se vytrhávala ručně nebo se vyčesávala bronzovými hřebeny.

První evropské punčochy byly z vlny.

V Evropě jsou punčochy známy asi od 14. století.  Pletly  se z vlny a patřily do panských šatníků.

Vlna chrání před ultrafialovým zářením.

Vlna poskytuje přirozenou UV ochranu svému nositeli – ovcím a lidem.

Vlna nezapáchá.

Pravděpodobně  jste už slyšeli, že vlna „nesmrdí“. Je to proto, že je přirozeně antimikrobiální, což brání růstu bakterií na povrchu vlákna a následně v oděvech.

Vlněné oděvy mají delší životnost než oděvy z bavlny nebo hedvábí.

Vlněné vlákno je při cyklickém ohýbání téměř 7 krát pevnější než bavlna.

Vlna neobstojí před moly.

Pro vlnu jsou neškodné molí samci, ačkoliv právě oni jsou vidět, protože se pohybuji. Moli samičky se moc nepřemisťuji, pomocí feromonů k sobě lákají samečky. Po oplodnění nakladou vajíčka, z nichž se po 14 dnech vylíhnou larvy – praví požírači přírodních surovin s obsahem keratinu (vlna, kůže, peří, kožešiny, přírodní hedvábí a i lidské vlasy). Když je nejhůř a vlna dojde, molí larvy si dokáží pochutnat i na bavlně nebo lnu, bez povšimnutí nechají pouze výrobky ze syntetických vláken.

Angorská srst je důsledek náhodné mutace králíků.

Dlouhá velmi jemná srst angorského králíka je důsledkem angorismu – tj. degenerační jev, vyskytující se u domácích zvířat, projevuje se: chmýřnatěním, větším výskytem podsady (jejím zjemňováním, prodlužováním) a současně řídnutím pesíků.  

Čím méně prší, tím vlna jemnější.

Když v létě je málo srážek, pastviny jsou chudší – ovci v těchto podmínkách produkuji vlákna menších průměrů.

Za vikuní se platí zlatem… i dnes.

Nejdražší vlákennou surovinou je vikuní srst. Ročně ve světě se sklidí pouhých 17000 tun podsady.  Za běžný metr textilie s obsahem alespoň 30% vikuních vláken se platí 2000 až 3000 $. Ne nadarmo se těmto textiliím říká „látka Bohů“.