Podmínky pro absolvování speciálněpedagogického praktika 2

Speciálněpedagogické praktikum 2 je realizováno v zařízeních, která se zaměřují na jedince se speciálními potřebami formou aktivní účasti studujícího na akci/akcích pořádané tímto zařízením. Splnění stanoveného rozsahu hodin může být uskutečněno absolvováním několika jednorázových jednodenních akcí, několika pravidelných jednodenních akcí či formou vícedenního pobytu. Pokud studující absolvuje akce ve více zařízeních, musí být s každým z nich uzavřena Smlouva o zabezpečení praxe studenta. V jednom dni je možné vykonat max. 16 hodin praxe (u vícedenních pobytů).

Plánovaná akce musí mít vztah k oboru speciální pedagogika. Volbu akce, v rámci níž studující plánuje splnit své speciálněpedagogické praktikum 2, konzultuje dopředu s vyučujícím. Akce musí být předem schválena vyučujícím.

Příklady akcí pro plnění speciálněpedagogického praktika 2:
  • rekondiční pobyt,
  • tematicky zaměřené dny (např. sportovně, umělecky, na trénování paměti),
  • exkurze a výlety pro seniory nebo dospělé jedince se speciálními potřebami.

Upozorňujeme, že akce má mít vztah ke speciální pedagogice.

Reflexe speciálněpedagogického praktika 2

Studující z každé akce zpracuje záznam do záznamového deníku ze speciálněpedagogického praktika 2, jehož součástí bude potvrzení pořadatele o tom, že se dané akce aktivně zúčastnil a v jakém rozsahu. Obsahové a formální náležitosti deníku - viz samostatný soubor v tomto kurzu.

Formální náležitosti plnění speciálněpedagogického praktika 2

Studující si zvolí zařízení pro vykonání speciálněpedagogického praktika 2 (a docílí schválení zařízení vyučujícím - viz výše) a domluví se předběžně s pověřeným pracovníkem daného zařízení na konkrétních podmínkách výkonu praxe. Před samotným výkonem speciálněpedagogického praktika 2 musí být s danou institucí uzavřena písemná Smlouva o zabezpečení praxe studenta (dále jen smlouva), která je k dispozici v tomto kurzu. Formulář smlouvy si každý studující stáhne z kurzu, doplní a vytiskne. Studující musí zajistit 3 originální vyhotovení této smlouvy, kterou je třeba nechat potvrdit v daném zařízení (podpis odpovědné osoby a razítko). Za správnost uvedených údajů odpovídá studující. Bude-li studující speciálněpedagogické praktikum 2 realizovat ve dvou nebo více zařízeních, musí s každým zařízením uzavřít samostatnou Smlouvu o zabezpečení praxe studenta.

Vyplněná a potvrzená vyhotovení smlouvy studující zašle poštou na adresu děkanátu fakulty (TU v Liberci, Děkanát fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické, Studentská 2, 461 17 Liberec 1) nebo na adresu katedry KSS FP TUL (TU v Liberci, FP - KSS, Alena Björke, Studenstká 2, 461 17 Liberec 1), případně osobně doručí na sekretariát KSS FP TUL (Komenského 314/2, Liberec 5) tak, aby smlouva byla na KSS FP TUL minimálně 15 pracovních dnů před nástupem studujícího na praxi. Děkanát fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické potvrdí všechny vyhotovení smlouvy a jedno zašle datovou schránkou do daného zařízení. Pokud na smlouvě nebude uvedena datová schránka, bude smlouva zaslána na adresu zařízení. Studující si svůj výtisk smlouvy vyzvedne na sekretariátu katedry. Pakliže studující vykoná odbornou praxi bez řádně a včasně (!) uzavřené smlouvy o praxi, pak se na tuto praxi pohlíží, jako by vůbec neproběhla, a studující je povinen uskutečnit odbornou praxi znovu. 

Dále studující minimálně 7 pracovních dní před nástupem na speciálněpedagogické praktikum 2 odešle e-mailem vyplněný Formulář pro oznámení výkonu odborné praxe na e-mailovou adresu uvedenou ve formuláři. Tento formulář je dostupný ke stažení v tomto kurzu v Moodle.

KSS FP TUL si vyhrazuje právo kontroly výkonu praxe studujících na uvedeném pracovišti v době, kdy má konkrétní studující vykonávat odbornou praxi. Kontrola se provádí na základě informací získaných z Formuláře pro oznámení výkonu odborné praxe. Pokud dojde ke změně času, termínu či místa výkonu praxe, je studující povinen změnu neprodleně nahlásit e-mailem nebo telefonicky na sekretariát KSS. Jestliže během výkonu odborné praxe musí studující nutně místo výkonu praxe opustit, je třeba toto neprodleně nahlásit e-mailem či telefonicky na sekretariát KSS (Mgr. Alena Björke). Pokud tak studující neučiní, vystavuje se riziku, že v době jeho nepřítomnosti na pracovišti proběhne kontrola ze strany katedry. Pokud kontrola zjistí, že studující není přítomen v uvedené době na pracovišti, kde má vykonávat praxi, ze studijního předmětu v daném semestru nezíská zápočet.

Poslední den praxe si nechá studující potvrdit razítkem zařízení a podpisem odpovědného pracovníka svou účast na speciálněpedagogickém praktiku 2 ve formuláři Potvrzení o účasti na individuální odborné praxi (k dispozici v tomto kurzu). Toto potvrzení bude součástí Záznamového deníku.

Doporučení:

  • před nástupem na odbornou praxi doporučujeme uzavřít Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetí osobě pro případ, že byste v průběhu odborné praxe způsobili určitou škodu (např. neúmyslné poškození zařízení). Důvodem je to, že pro tyto případy nelze použít běžnou pojistku odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli (ta se na výkon odborných praxí nevztahuje), ani pojistku TUL. Pojistku je možné uzavřít na celý kalendářní rok, během nějž lze absolvovat individuální odbornou praxi.
  • Je nutné být připraven na to, že schvalování smluv bývá v některých institucích zdlouhavé, a proto doporučujeme podpis smlouvy v instituci dojednat s časovým předstihem.
  • V rámci jednoho dne je možné realizovat max. 16 hodin praxe (viz výše).