Stahněte si textový soubor Capek.
  1. Zkopírujte obsah souboru Capek do textového editoru Writer a soubor uložte.
  2. Pro celý dokument nastavte styl odstavce Tělo textu.
  3. Upravte styl odstavce Tělo textu: řádkování 1,5, zarovnání do bloku, mezery pod odstavcem 0,2 cm. Nastavte kontrolu osamocených řádků na začátcích a koncích stran (kontrola sirotků a vdov) a nastavte automatické dělení slov (oboje v záložce Tok textu).
  4. Upravte styl odstavce Nadpis1 tak, aby písmo bylo bezpatkové, jeho velikost byla 16 pt, písmo bylo tučné a zarovnané doleva, mezery nad odstavcem nastavte na 0,6, mezery pod odstavcem na 0,4 a nastavte ohraničení za odstavcem jednoduchou čárou (záložka Ohraničení) a nastavte zalomení stránky před nadpisem (záložka Tok textu). Styl Nadpis1 použijte u nadpisů nazvaných Kapitola 1 až 4 a u nadpisu nazvaném Jak se fotografuje štěně.
  5. Vytvořte styl odstavce Tabulatory založený na stylu Tělo textu (klik pravým tlačítkem na styl Tělo textu a vybrat Nový). Rodičovský styl je Tělo textu. Nastavte v něm zarážku vlevo s vodicími znaky tečkami na 7 cm (záložka Tabulátory). Styl použijte na seznam rozžvýkaných věcí v kapitole 4 bod 2. Vymažte v něm tečky (ručně) a použijte tabulátory.
  6. Místo řady spojovníků nad položkou Úhrnem použijte černou čáru (Vložit → Tvar → Čára).
  7. U stylu stránky Výchozí nastavte záhlaví a zápatí.
  8. U stylu odstavce Zápatí nastavte zarovnání na střed (záložka Zarovnání) a odstraňte všechny zarážky (záložka Tabulátory). Do zápatí vložte číslo stránky (Vložit → Číslo stránky).
  9. U stylu odstavce Záhlaví odstraňte zarážku na střed. Do záhlaví vložte vlevo napište název díla a vpravo autora (použijte tabulátor).
  10. Na první stránce použijte styl stránky První, který nastavte bez záhlaví a zápatí.
  11. Na první stránce nastavte velikost písma autora na 24 a velikost názvu na 32, nastavte bezpatkové písmo, oboje zarovnejte na střed. U autora nastavte rozestupy nad odstavcem na 5 cm, u názvu nastavte rozestupy nad odstavcem na 2 cm a pod odstavcem na 7 cm.
  12. Na libovolná místa v textu vložte 2 tematické obrázky. U jednoho obrázku vypněte obtékání, u druhého nastavte obtékání zprava (zarovnání obrázku vlevo). Ke každému obrázku vložte vhodný popisek (klik pravým tlačítkem na obrázek → Vložit popisek, vyberte kategorii Obrázek). Nastavte vzdálenost textu od obrázku na 0,5 cm (nahoře a dole, popř. vpravo). Do textu vložte smysluplně křížové odkazy na oba obrázky.
  13. Za slovo mamince (najděte pomocí nástroje pro vyhledávání) vložte korektně poznámku pod čarou, do které zkopírujte (jako neformátovaný text) text, který je za slovem mamince v závorce. Závorku z textu vymažte.
  14. Za úvodní stránku vložte pomocí zalomení stránky novou stránku, na kterou vložte obsah (Obsah a rejstřík → Obsah, rejstřík nebo seznam použité literatury, typ Obsah), jeden prázdný řádek a seznam obrázků (Vložit → Obsah a rejstřík → Obsah, rejstřík nebo seznam použité literatury, typ Tabulka obrázků).
  15. U stylu odstavce Rejstřík nastavte řádkování na 1,5, které se projeví i u stylů odstavce Obsah 1 a Seznam obrázků 1.
  16. Opravte správně spojovníky na pomlčky. Nahraďte symbol pro palce českými uvozovkami. Odstraňte v textu jednopísmenné předložky a spojky z konců řádků.
Naposledy změněno: úterý, 16. listopadu 2021, 10.10