7. Výstupy výroby

Výstupem výrobního procesu je produkt, který má dvě základní formy (výrobek a službu). Výroba je spojena také produkcí vedlejších produktů - emise, odpady apod. Vedlejší produkce souvisí s problematikou udržitelnosti, které bude věnováno samostatné téma.

Základní odlišností mezi výrobkem a službou je hmatatelnost produktu, od které se odvíjí další specifika. Služby nelze skladovat, nelze je vlastnit (zákazníkovi náleží pouze výsledek poskytnuté služby) a nemohou se zkazit.

Obecná specifika služeb (odlišnosti od výrobku) podrobněji:

1. Nehmotný charakter služeb (nehmatatelnost) – výrobek si zákazník může ohmatat, vyzkoušet předem jeho funkčnost, dopředu ví, jaký užitek mu přesně přinese, u služby zákazník neví, co přesně získá, co mu přinese a jak bude spokojen.

2. Charakter výroby (proměnlivá kvalita) – výrobek nabízí neustále stejnou kvalitu, což u služby nelze zajistit. Kvalita služby je ovlivňována kvalitami a úrovní zaměstnanců firmy.

3. Nelze skladovat (Pomíjivost) - službu, kterou nabízíme nyní, nemůžeme znovu nabídnout, protože ji nelze skladovat či jakkoli uchovat (prodej volného pokoje, prázdné místo v letadle na čtvrtou hodinu už v šest neprodám).

4. Neoddělitelnost a absence vlastnictví – v převážné většině musí přijít zákazník sám k výrobci (poskytovateli) služby nebo on přijde k zákazníkovi (catering, kadeřnice). Vázanost služeb na jejich poskytovatele znamená, že některé služby jsou neoddělitelné od jedince, který je poskytuje, např. osoby umělců jsou hlavní atrakcí, bez nichž by nebyla stejná odezva.