3. Průmyslové podniky

Co vlastně znamená slovo průmysl?

Jako průmysl označujeme všechny výrobní činnosti, při kterých se pomocí technologií, tedy výrobních prostředků a výrobních postupů, získávají a zpracovávají suroviny na konečné výrobky.

Slovo průmysl pochází z latinského industria, což znamená "píle".

Slovník spisovného jazyka českého definuje průmysl jako „odvětví národního hospodářství zabývající se těžbou surovin, jejich zpracováváním a výrobou výrobních prostředků nebo spotřebních předmětů ve velkém; části tohoto odvětví.“

Průmyslové podniky

Do průmyslu se obvykle řadí tři skupiny podniků:

  • dobývání nerostných surovin,
  • zpracovatelský průmysl,
  • výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody.

Podle Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) se do průmyslu zahrnují podniky s hlavní průmyslovou činností, tedy s tou, která patří do sekce B – Těžba a dobývání, C – Zpracovatelský průmysl, D – Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu nebo E – Zásobování vodou; činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi. Podrobnější členění podle CZ-NACE zahrnuje 34 oddílů. Pozn. Podle požadavků Eurostatu, pokud není pro konkrétní ukazatele stanoveno jinak, tak se do krátkodobé statistiky ČSÚ nezahrnuje sekce E.

Průmysl je hlavním odvětvím národního hospodářství České republiky. Průmysl v České republice je soustředěn převážně do odvětví zpracovatelského průmyslu. Ten dlouhodobě vytváří přibližně čtvrtinu hrubé přidané hodnoty českého národního hospodářství celkem a více než čtyři pětiny hrubé přidané hodnoty průmyslu celkem.

V roce 2018 (ČSÚ, 2019) zaměstnával průmysl 1 600 900 pracovníků, kteří tvořili cca 30 % všech pracujících v národním hospodářství ČR (5293,8 tis.).

Obr. Podíl pracujících v průmyslu v roce 2018

Z toho 33 300 pracovalo v těžbě a dobývání, 1 458 400 ve zpracovatelském průmyslu, 52 800 ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla a 56 400 v zásobování vodou.

Pro srovnání v roce 2017 zaměstnával průmysl 1 595 000 pracovníků, kteří tvořili cca 30 % všech pracovníků v národním hospodářství ČR (5221,6 tis.).

Aktuální informace zjistíte na stránkách Českého statistického úřadu. Informace za rok 2018 jsou k dispozici ve statistické ročence.