6. Podrobnější informace k vybraným odvětvím průmyslu

6.1. Hutnictví

K významným odvětvím českého průmyslu patří také hutnictví. Hutnický průmysl se zabývá výrobou základních kovů, hutních a kovodělných výrobků. Dodává své výrobky pro strojírenství, stavebnictví a ostatní odvětví. Jeho přínosy k rozvoji ekonomiky jsou značné, na druhé straně má však výrazný dopad na životní prostředí.

Převažuje hromadná výroba s omezeným počtem výrobků.

Do roku 1989 patřila ČR k ocelářským velmocím – výroba surového železa a oceli na 1 obyvatele byla jedna z největších na světě. Hutnictví však vstupovalo do období transformace za velmi ztížených odbytových podmínek vytvářených výrazným útlumem poptávky po oceli téměř na celém světě. Využití kapacit se naštěstí podařilo udržet na ekonomicky únosné úrovni, přestože některé provozy zastavily výrobu, čímž došlo k masivnímu propouštění,

I současné české hutnictví je konkurenceschopné, a to díky přechodným komparativním výhodám, zejména relativně levné pracovní síle a tradici (kvalifikovaní pracovníci). Problémem je naopak vysoká investiční náročnost v tomto odvětví a některé ekologické aspekty.

Obr. Hutnický průmysl v ČR

barevné metalurgii (hutnictví barevných kovů) ČR nevyniká. Hlavním důvodem je nedostatečná surovinová základna a energetická náročnost.