2. Specifika výrobních podniků

Podle předmětu činnosti můžeme podniky roztřídit na podniky průmyslové, zemědělské, lesnické, stavební, dále dopravní, spojů, zasilatelské, obchodní, cestovního ruchu, bankovní, peněžní a služeb. (Synek, 2015)

První čtyři skupiny řadíme mezi podniky výrobní (obr. níže) - zabývají převážně výrobní (stavební) činnosti, která je charakterizovaná hmotnými výrobky. Zbývající skupiny se zabývají poskytovaným rozmanitých služeb.

Obr. Výrobní podniky podle předmětu činnosti

Pro podrobnější členění výrobních podniků je možné použít klasifikaci podle odvětví ekonomické činnosti CZ-NACE, jak je patrné z následujícího obrázku.

Obr. Výrobní podniky podle odvětví ekonomické činnosti CZ-NACE

Význam výrobních podniků pro národní hospodářství se dá odvodit z dostupných statistik - z grafu je patrné, jaký podíl tvořili zaměstnanci výrobních podniků (vymezeno šipkami) v roce 2017.

Výrobní podniky se vzájemně liší nejen předmětem své činnosti, ale celou řadou dalších charakteristik, např. jak uvádí Synek (2015) mírou závislosti na přírodních podmínkách (projevuje se např. sezónností), rozsahem a počtem funkcí, které plní, významem jednotlivých výrobních faktorů, mírou specializace, formami řízení a organizace podniku, složitostí vnitřních vazeb a řadou dalších zvláštností.

Specifikům výrobních podniků se bude věnovat další text.